"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe herken je een goede freelancer?

Het interview is de belangrijkste fase bij de aanwerving keuze. Tijdens dit gesprek peil je of de kandidaat over de nodige ervaring en kennis beschikt om je project goed uit te voeren. En met deze acht vragen ontdek je of de freelancer de opdracht goed begrijpt, goed kan communiceren en zijn sterktes en zwaktes kent.

  1. Is de deadline haalbaar?

Een freelancer combineert vaak verschillende opdrachten. Kan hij voldoende tijd vrijmaken voor jouw project? Hoe gaat hij dat aanpakken? En kan hij goed inschatten hoeveel tijd hij nodig heeft voor jouw project? Een ervaren freelancer beseft snel of de deadline die jij vooropstelt haalbaar is of niet en ziet de gaten in je plan. Een goede freelancer bouwt ook een buffer in voor het geval er iets misloopt, wat vaak het geval is.

  1. Welke vaardigheden heb je nodig voor dit project?

Wanneer je vacature een duidelijke omschrijving bevat van de taken, dan weet je ook welke vaardigheden je nodig hebt. Maar hoe goed begrijpt de kandidaat jouw project? En kan hij jou vertellen hoe hij past binnen het plaatje?

  1. Welke referenties kan je voorleggen?

Een ervaren freelancer kan steeds enkele referenties voorleggen of hij kan je meer vertellen over vorige opdrachten die hij met succes heeft voltooid. Ook kan hij je vertellen waarom hij die opdrachten tot een goed einde heeft gebracht.

  1. Voor freelancers uit de creatieve sector: mag ik jouw portfolio zien?

Een ervaren freelancer kan meestal een portfolio voorleggen met zijn beste werk. Voldoen zijn creaties aan jouw normen? Ga dieper in op een voorbeeld uit de portfolio en vraag hoe hij tot dit resultaat is gekomen. Met wie heeft hij toen samengewerkt? Hoe verliep de communicatie? Wat was de grootste uitdaging toen? En wat zou hij nu anders aanpakken?

  1. Voor freelancers uit de creatieve sector: op welk project ben je het meest fier?

Verschillende persoonlijkheden gedijen het best in andere situaties. Waarom is hij fier op dit project? Wat waren de succesfactoren? En hoe kan hij dit evenaren? Met deze vraag achterhaal je hoe de kandidaat een opdracht aanpakt. Kan hij zelfstandig werken? Kan hij prioriteiten stellen? En past de aanpak binnen jouw bedrijf?

  1. Welke feedback ontving je van vorige opdrachtgevers?

Ervaren freelancers hebben vaak een online profiel waarop één of meerdere referenties staan van vorige opdrachtgevers. Maar niet elke opdrachtgever geeft online input. Weet de freelancer hoe anderen hem zien? Kan hij zijn sterktes en zwaktes inschatten? En met de vraag Wat werkt wel voor jou en wat niet? geef je hem de kans om oprecht te zijn zonder hem het gevoel te geven dat hij zichzelf in een slecht daglicht plaatst.

  1. Wat is je eerste stap als je deze opdracht krijgt?

Met deze vraag achterhaal je of hij prioriteiten kan stellen, controleer je nog eens of hij de opdracht goed begrijpt en dat hij over de juiste vaardigheden beschikt. Daarbij kan je ook aan de kandidaat vragen welke problemen de opdracht kunnen kruisen.

  1. Welke factoren leiden tot succes bij samenwerking met een klant?

Iedereen heeft zijn eigen werkwijze, vooral als jullie niet op dezelfde werkplek vertoeven. Lopen jullie prioriteiten synchroon? En kan de klant goed communiceren?

  1. Heb jij nog vragen?

Dit is de standaard manier om het interview af te sluiten. De kandidaat zal tijdens het gesprek enkele bijkomende vragen hebben gesteld, dus misschien is dit niet meer relevant. Maar een kandidaat die vragen stelt over de organisatie of de selectieprocedure, toont dat hij oprecht geïnteresseerd is in het project.  

Terug naar het overzicht