SLUIT MENU

FMS versus online dienstenplatforms en VMS’en

Ontdek het verschil tussen een FMS en andere online platformen. Een FMS verbindt freelancers met opdrachtgevers, terwijl andere platforms diverse diensten bemiddelen. Leer meer over deze systemen en hun toepassingen in cases zoals Philips en VRT.

Wat is het verschil tussen een FMS en andere online dienstenplatformen?

Een platform is een systeem dat ‘many – to- many’ (M2M) interacties mogelijk maakt, bijvoorbeeld zoals op een fysieke markt waar veel verkopers in contact komen met veel kopers. Een winkel is eenvoorbeeld van ‘one – to – many’: één aanbieder met meerdere klanten.

Dankzij digitalisering ontstaan nu allerlei nieuwe online platformen, allemaal voorbeelden van M2M. Het Digital Platform Map (Fig. 4) model van Professor Ron Meyer van TIAS maakt een onderscheid tussen zes verschillende soorten digitale platforms, gebaseerd op de verschillende vormen van uitwisseling die worden gefaciliteerd. Elk van de zes types wordt ook geïllustreerd aan de hand van een aantal bekende voorbeelden.

Fig. 4 – Digital Platform Map van TIAS

In dit model is een FMS een voorbeeld van een Marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen, maar dan specifiek voor werk. Dit in tegenstelling tot Airbnb, Zipcar, Ebay, Uber, Deliveroo enz. die voorbeelden zijn van bemiddelen van vraag en aanbod van niet-werk gerelateerde diensten (Uber is vervoer, Airbnb is logies, … )

Wat is het verschil tussen een VMS (Vendor Management System) en een FMS?

Een FMS regelt de samenwerking tussen duizenden individuele freelancers en duizenden opdrachtgevers. Het is een open systeem, een marktplaats waar vraag en aanbod voor freelance werk bij elkaar komen.

Een VMS regelt de samenwerking tussen één opdrachtgever en een selectie van toegelaten leveranciers van ingehuurd talent. Het inhuurproces wordt specifiek ‘op maat’ van de inhurende organisatie ingericht in het VMS, dat vervolgens de prestaties van de leveranciers rapporteert.

Steeds meer VMS-systemen integreren functionaliteiten van FMS-systemen in hun technologie, of omgekeerd, sommige FMS-aanbieders ontwikkelen door naar VMS-systemen. Meer informatie over ’VMS-systemen in Nederland en België’ vind je in het uitgebreide onderzoeksrapport dat je gratis kan downloaden op NextConomy.

Twee cases

Sommige organisaties hebben een FMS geïntegreerd in hun talent acquisitie strategie om in eigen naam snel en efficiënt freelancers aan te trekken en te beheren. In het Engels spreekt men van ‘self-sourcing’ of ‘direct sourcing’. Dat doen ze door een ‘white label’ FMS in te zetten achter hun ‘werken bij’ pagina. Op die manier benutten ze maximaal de kracht van hun sterke brandnaam én hun reputatie als goede werk- en opdrachtgever om ook het top talent aan te trekken dat verkiest op inhuurbasis samen te werken.

Een van de eerste bedrijven om deze methode toe te passen, is Philips dat freelancers via hun eigen website aantrekt, maar op de achtergrond het FMS Twago van Randstad als middel gebruikt.

Fig. 5 – Philips website voor Freelance opdrachten

Ook VRT past deze methode toe sinds 2018 zoals je kan zien op Fig. 6 met hun ‘Werken bij VRT’ website. Vanuit een Total Talent visie en hr-strategie worden alle vacatures centraal door hr beheerd, maar wordt er aan de achterzijde een geïntegreerd landschap met diverse gespecialiseerde hrtechnologie ingezet. Denk o.a. aan een ATS (Applicant Tracking System) voor het werven en beheren van kandidaten voor vaste banen, een VMS (Vendor Management System) voor het beheer van leveranciers van tijdelijk talent en een FMS voor het werven en beheren van de freelancers.

In dit geval zijn het VMS en FMS van Connecting Expertise (Pixid). Op deze manier worden alle contractvormen (vast, ingehuurd via een bureau, freelance, aanneming van werk) apart in speciaal daartoe ontworpen technologie beheerd, maar is door de koppeling van al deze systemen toch een integraal zicht op het volledige ecosysteem met talenten mogelijk. Vandaar de term ‘total talent management’ (TTM) of ‘integraal talent beheer’ (ITB).

Fig. 6 – Print screen van de ‘werken bij VRT’ website met vacatures voor alle contractvormen op een pagina

Download het e-book Freelance Management Systemen in België

In dit eerste, unieke, rapport zet NextConomy alle informatie over FMS op een rij en laat uitvoerig zien welke FMS-spelers actief zijn in België en wat zij te bieden hebben.
Download hier het onderzoeksrapport FMS- Kan je nog zonder van NextConomy.

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy