"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Dankzij Total Talent Management-aanpak komen ook talenten buiten de zorg in beeld

Zes zorginstellingen en twee opleiders in het Nederlandse Zuidoost-Brabant halen alles uit de kast om medewerkers te werven én te behouden voor de zorg. In het project Samen Slimmer Aantrekken en Slimmer Ontwikkelen gaan de schotten tussen de organisaties en traditionele wervingsprocedures op de schop. Het project was dan ook een van de zes genomineerden voor de Total Talent Management Awards.

Het Nederlandse project Samen Slimmer Aantrekken en Slimmer Ontwikkelen werd genomineerd voor de Total Talent Management Awards. Het is een initiatief van bestuurders en HR-managers in zorg en welzijn van zes instellingen in het Nederlandse Zuidoost-Brabant: Vitalis Woonzorggroep, Archipel, Lunet, Stroomz, SWZ, en St. Annaklooster. Zij werken samen met opleiders Fontys en Summa.

“Eigenlijk wil ik al heel lang in de zorg werken. Maar … kan dat zonder ervaring?” Via vragen als deze worden potentiële kandidaten voor de zorg getriggerd en naar de website Ontdekjetalenten.nl  geleid. Daar zijn niet de diploma’s leidend, maar interesses en talenten. Deze leiden de kandidaten naar beroepen en rollen die voor hen interessant kunnen zijn.

Total Talent Management heet het ook wel, met een brede en onbevangen blik kijken naar hoe je talent vindt, bindt en boeit.

Total Talent Management heet het ook wel, met een brede en onbevangen blik kijken naar hoe je talent vindt, bindt en boeit. Die blik is deels ingegeven door de personele krapte, die zich de komende jaren alleen nog maar sterker laat voelen. Het personeelstekort binnen zorg & welzijn zal in de regio tot 2032 oplopen tot 7.200 werknemers.

Platform My TalentBoard

Voor de initiatiefnemers van het project houdt Total Talent Management in: samen optrekken bij werven en opleiden van talent. Het platform waar alles samenkomt, is MyTalentBoard. Dat combineert de gezamenlijke werken-bij omgeving (Ontdekjetalenten.nl) met een gedeelde vacaturebank, een hybride leeromgeving en een skills-paspoort.

Samenwerken in de regio klinkt logisch, zegt Johan Bertens, adviseur bij MyTalentBoard, die het project begeleidde. “Toch vergde dat in het begin een omslag in het denken. Elkaars talenten delen betekent accepteren dat als mensen weg willen, omdat ze meer perspectief zien bij een collega-organisatie, je ze ook moet laten gaan.”

Johan Bertens, adviseur bij MyTalentBoard

Matchen op basis van AI

Om de vijver met talenten te vergroten, hebben de zes instellingen een paar ijzers in het vuur. Zo gebeurt de werving voortaan op basis van bekwaamheden en interesses, in plaats van bevoegdheden en diploma’s. Met deze skillsgerichte werving komen ook talenten buiten de zorg in het vizier.

Een kandidaat die afgewezen wordt bij de een, kan voor een ander nog interessant zijn

“We werken met een matchingtool op basis van AI”, legt Bertens uit. “Op basis van algemene interesses en talenten die kandidaten aan de voorkant ingeven, zoeken we aansluiting bij de beroepsmatige competenties aan de achterkant. Als er een match is, kijken we wat er verder nog nodig is om eventueel een op maat gemaakt ontwikkeltraject in te zetten. Opleiders Fontys (hbo) en Summa (mbo) denken mee over zo kort mogelijke opleidingstrajecten, zodat mensen ook zo snel mogelijk inzetbaar zijn.”

Verder is er een regionale flexpool opengezet. De zes werkgevers kunnen sourcen uit alle reacties van Ontdekjetalenten. “Een kandidaat die afgewezen wordt bij de een, kan voor een ander nog interessant zijn”, weet Bertens.

Behoud van zorgmedewerkers

De samenwerking gaat verder dan het werven, vertelt Bertens. “Wij zitten óók op het boeien en het binden. Om mensen te behouden moet je inspelen op de redenen waarom mensen vertrekken uit de zorg. Dat kunnen onvoldoende ontwikkelmogelijkheden zijn of een werkinhoud die niet bij ze past.”

Om mensen te behouden moet je inspelen op de redenen waarom mensen vertrekken uit de zorg

Waar medewerkers voorheen uit de zorg vertrokken, kunnen ze nu via het platform zelf de regie terugpakken over hun loopbaan, legt Bertens uit. “Wat is er mogelijk, welke ambities heb ik en zijn die invulbaar binnen die samenwerking?” Daarvoor staan verschillende testen klaar binnen het platform. Als medewerkers een andere stap willen zetten, verticaal of horizontaal, kunnen ze die ook zetten bij een van de andere vijf organisaties.

Regionale zzp-pool

Vervolgens hebben de zes L&D-afdelingen samen een organisatie-overstijgend scholingsaanbod ontwikkeld, waar medewerkers over en weer gebruik van kunnen maken. Zo heeft Vitalis bijvoorbeeld een opleiding tot activiteitenbegeleider die ook medewerkers van andere organisaties kunnen volgen. “Op die manier blijven mensen behouden voor de zorg”, zegt Bertens.

Nog een ander samenwerkingsproduct is de regionale freelancerspool, waarmee de zes instellingen besparen op de kosten van bemiddelingsbureaus. In eigen beheer is een coöperatie opgezet met een centraal, fysiek servicebureau onder de naam FAIR Brabant, gevestigd in Eindhoven.

Tekst: Annet Maseland, redacteur bij ZiPconomy

Lees ook:

 

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy