"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Win tijd met AI

Hoe kunnen freelancers hun tijd effectiever beheren en niet verliezen aan administratie, pc- of spamproblemen? Tom Van Gaever (Billit) en Stephan Van Dijck (Proximus) deelden hun tips tijdens de Freelancer Summit 2023.

Dankzij AI kunnen we efficiënter werken op diverse gebieden, zoals projectplanning, CRM, marketing, projectmanagement, boekhouding en facturatie. Aan de andere kant heeft AI het leven van hackers ook eenvoudiger gemaakt. Gelukkig zijn er diverse tools beschikbaar om jou en je klanten te beschermen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over pc- en smartphoneproblemen en dus kostbare tijd kunt besparen.

Klopt het dat Freelancers te veel tijd hebben?

In deze sessie sprak Tom Van Gaever, ceo bij Billit, over tijdbeheer en de perceptie van tijd onder freelancers, met specifieke nadruk op de hoeveelheid vrije tijd die ze ervaren. Hij ging ook in op de elasticiteit van tijd en hoe die jouw prioriteiten beïnvloedt.

Tom wou met zijn sessie meer bewustwording creëren over hoe freelancers hun tijd ervaren, met een focus op de relatie tussen tijd, prioriteiten en financiële beloningen.

Dit zijn enkele adviespunten van Billit:

  • Perceptie van tijd is subjectief. Het is essentieel om te begrijpen dat de ervaring van tijd subjectief is en afhangt van jouw prioriteiten en betrokkenheid bij activiteiten.
  • Correlatie tussen prioriteit en inkomen. Prioriteiten worden vaak bepaald door financiële beloningen. Overweeg hoe je jouw tijd besteedt in relatie tot de waarde die het jou oplevert.
  • Administratie en waardebepaling. Dat veel freelancers hun administratieve tijd nog niet factureren, wijst op het belang van het heroverwegen van de waardebepaling van je diensten. Het kan nodig zijn om de tijd die je aan administratie besteedt, beter in overweging moet nemen.
  • Optimalisatie van tijd. Denk goed na over hoe jij jouw tijd optimaal kunt benutten, zowel professioneel als persoonlijk. Het gaat niet alleen om werktijd, maar ook om persoonlijke groei, ontspanning en andere belangrijke aspecten van het leven.
  • Bewustwording van beschikbare tijd: Zelfs met een ‘standaard’ werkweek en voldoende slaap blijft er veel tijd over. Ga bewust om met deze resterende tijd en denk na over hoe je het kunt gebruiken om je welzijn te verbeteren.

Kortom, de sessie wilde niet alleen inzicht bieden in de perceptie van tijd onder freelancers, maar ook concrete strategieën en denkrichtingen presenteren om effectiever met tijd om te gaan en om een evenwichtige levensstijl te bevorderen.

Zorg dat jij niet de zwakke schakel in de beveiliging bent

Stephan Van Dijck, Freelance cybersecurity architect voor onder meer Proximus, deelde tijdens zijn sessie waardevolle inzichten over het versterken van je digitale beveiliging. In een tijd waarin digitale bedreigingen voortdurend evolueren, is het van vitaal belang dat je jezelf en je klanten beschermt tegen potentiële hackers.

Dit zijn enkele tips om je beveiliging te verbeteren:

  • Maak regelmatige back-ups om gegevensverlies te voorkomen.
  • Installeer anti-malware software op zowel je smartphone als je pc om kwetsbaarheden te minimaliseren.
  • Schakel multifactor authenticatie (MFA) Dat is één van de belangrijkste beschermingsmaatregelen. MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door gebruikers te vragen zich op meerdere manieren te identificeren voordat ze toegang krijgen tot gevoelige gegevens of systemen.

Veel van die beschermingsmaatregelen zijn gratis beschikbaar en een abonnement op malware-detectieservices zijn al beschikbaar vanaf 3 euro per maand. Neem dus geen risico’s en zet de nodige stappen om jezelf en je klanten te behoeden van cyberaanvallen.

Aftermovie Freelancer Summit 2023

Vormt de digitalisering een kans of een bedreiging voor freelancers? Dat was het centrale thema van de Freelancer Summit 2023. Snuif de sfeer op en bekijk hier de aftermovie. Hou ook alvast 17 oktober 2024 vrij in je agenda voor de volgende editie. Waar die doorgaat, weten we nog niet. Heb je een suggestie voor een thema, stuur dan een mail naar marleen@nextconomy.be.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert