"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Heb jij het freelance DNA? (levensstijl vs financiële bonus)

Freelancen, steeds meer mensen doen het voor de levensstijl, eerder dan de financiële bonus. De vrijheid die ermee gepaard gaat, is dan ook aanlokkelijk. Maar is het wel voor iedereen weggelegd? En wat maakt iemand klaar voor de sprong? USG Professionals vroeg het aan Jenny Björklöf, oprichter van de community ‘Freelancers in Belgium’.

Bestaat er zoiets als een ‘geboren freelancer’? Welke skills heb je nodig om te starten?

Volgens mij is het een optie voor veel mensen. Met een goede basis ondernemerskills geraak je al ver. Het belangrijkste is wellicht een financieel plan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En daarnaast zijn ook soft skills belangrijk; je moet goed kunnen omgaan met mensen.

Verder is er een groot verschil tussen freelancers die lange periodes werken voor 1 klant, en freelancers die korte opdrachten uitvoeren voor diverse opdrachtgevers. Die laatste hebben veel meer marketing- en verkoopskills nodig om de agenda en bankrekening te vullen.

Is de drang naar meer vrijheid een goede drijfveer?

Ja, maar die vrijheid komt met de kost van onzekerheid, vooral in het begin. Maar soms blijken de momenten waarop je hebt getwijfeld de meest waardevolle momenten van je leven.

Hoe belangrijk is expertise als je freelancer wil worden?

Expertise geeft meteen richting, maar tegenwoordig is er ook vraag naar generalisten: mensen die multiskilled zijn, een helicopterview hebben, snel kunnen werken, goed coördineren, … Je moet vooral kunnen duidelijk maken wat je precies voor een bedrijf kan doen, en die belofte ook waarmaken. Dan kan je aan de slag bij verschillende soorten projecten.

Lees meer artikels van USG Professional

Jezelf verkopen, jezelf profileren … dat is niet iedereen gegeven. Wat als je twijfelt over je aanbod?

Je kan tijdens dat eerste jaar niet weten wie je bent, als je niks probeert. Tijdens mijn eerste jaar als freelancer stapte ik proactief naar bedrijven, met de vraag waar ze binnen mijn werkveld het meest nood aan hadden. Je bent bijvoorbeeld een communicatieprofessional, maar welke zaken vormen binnen dat werkveld de grootste uitdagingen vandaag? Dat weet je pas als je het vraagt. Bovendien zijn ondernemers solidair en willen vaak ook starters helpen. Het is tijdens die gesprekken dat ik mijn eerste opdrachten kreeg, als we een match vonden tussen hun uitdagingen en mijn aanbod.

Vrijheid is een goede drijfveer, maar die komt met de kost van onzekerheid, vooral in het begin.

Ik heb veel diverse opdrachten geprobeerd, om te leren wat ik leuk vond en wat niet, waar mijn sterkte ligt. Dat voortschrijdend inzicht is heel belangrijk om uiteindelijk een sterk profiel te kiezen. Voorzie een financiële buffer bij de start, dat geeft je ruimte om te experimenteren.

Er zijn veel cursussen en workshops voor mensen met freelance ambities. Een aanrader?

Ik denk dat het hebben van goede mentors veel efficiënter is. Zij beantwoorden heel reële vragen over obstakels op je pad, zonder dat jij je door bergen informatie moet ploegen. Combineer dat met enkele boeken zoals ‘The 4-Hour Work Week’ van Timothy Ferriss of ‘The Million-dollar, One-person Business’ van Elaine Pofeldt, en je vindt ongetwijfeld inspiratie en inzichten voor een goede ondernemersstart.

Meer content van USG Professionals ?

Hoe belangrijk is netwerking en hoe begin je daaraan?

Hoe meer mensen weten wat je doet, hoe makkelijker ze jou aanspreken voor opdrachten. LinkedIn is daarbij een fantastische tool, maar er zijn ook netwerkevents zoals die van Freelancers in Belgium en USG Professionals.

Extra tip: het kan de moeite lonen om naar workshops te gaan waar potentiële klanten zitten, ook al kost dat wat geld. In kleine workshops krijg je visibiliteit als expert en leer je potentiële klanten goed kennen. Veel deelnemers vertegenwoordigen ook grotere bedrijven.

Heb je, als LinkedIn-expert, ook tips voor starters op dat medium?

Het is een waardevolle tool, maar je moet het opbouwen. Het is dus geen sprint, maar een marathon.

Ik zie het als een cirkel met 4 aspecten:

  • je moet een strategie hebben…
  • op basis daarvan een sterk profiel aanmaken…
  • beseffen wie voor jou waardevolle connecties zijn – dat zijn potentiële klanten en freelancers waarmee je kan samenwerken of die opdrachten doorgeven…
  • top of mind blijven door content te publiceren die jouw expertise in de verf zet, zodat mensen aan jou denken als ze ondersteuning zoeken.

Lees alle artikels over Linkedin op NextConomy

Ook je tarief bepalen is niet eenvoudig; hoe pak je dat aan als starter?

Ook daarin speelt een mentor een belangrijke rol. Overleg met collega’s over de gangbare tarieven, die info vind je niet in een boek. Pas als beginner zeker ook op voor ‘scope-creep’: als een project breder gaat dan afgesproken, en je gratis uren klopt. Dat gebeurt vaak subtiel, bijvoorbeeld als er meer deliverables worden gevraagd, of extra uren naar overleg en feedback gaan. Maak een gedetailleerde offerte, waarin je duidelijk vastlegt wat er vervat zit in je prijs.

Je bent als oprichter van ‘Freelancers in Belgium’ een echte pleitbezorger voor de freelancegemeenschap. Waarom vind jij het zo belangrijk dat deze community groeit?

Omdat freelancen mensen gelukkiger maakt en er is meer dan werk genoeg (lacht). Freelancers zijn optimistischer, dat is wetenschappelijk bewezen. Dat betekent niet dat ze geen stress hebben, maar er is goede en slechte stress. Bij die laatste heb je je professionele situatie niet onder controle, of doe je iets wat je niet wil doen. Goede stress is taakspanning, of kriebels omdat je iets goed wil doen.

Het hebben van goede mentors is veel efficiënter dan cursussen en workshops. Zij beantwoorden heel reële vragen over obstakels op je pad.

Freelancers kiezen zelf hun opdrachten en de skills die ze ontplooien, en zijn daardoor meer gemotiveerd. Maar niet alleen freelancen is de toekomst. Hopelijk omarmen ook steeds meer werkgevers flexibel werk, en wordt er meer geïnvesteerd in kansen en vrijheid binnen bedrijven. Dat zou veel burn-outs en ontslagen voorkomen, en dan heb je natuurlijk minder freelancers nodig.

Meer vrijheid en werkgeluk, dát is uiteindelijk het ultieme doel.

Waag jij de sprong? USG professional helpt je graag in de goede richting met het Start to freelance programma.


USG Professionals is :

  • Een professioneel staffingbedrijf
  • Een van de grootste hr-dienstverleners in België
  • Een community van meer dan 15.000 gescreende professionals.

Dit laat ons toe om snel te schakelen voor opdrachtgevers en levert de sterkste kandidaten op voor elk project.

Ontdek USG Professionals

Photo by Alexander Grey on Unsplash

USG Professionals is een professioneel staffingbedrijf en een van de grootste hr-dienstverleners in België. Met meer dan 30 jaar ervaring zijn we specialist in de werving, selectie en outsourcing van consultants, freelancers en experten in Talent, Change, Crisis, Legal, Finance, Research & Production, Business Transformation, Digitalisation en ICT. Bekijk alle berichten van USG Professionals