"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Innerpreneurs of hoe je de reden van je ondernemerschap (her)ontdekt

Behoefte aan vrijheid vs. streven naar erkenning? Ondernemers worden evenzeer gedreven door zin voor avontuur als door de angst om niet “succesvol” te zijn. In wiens ogen? Waarom? De Innerpreneurscommunity helpt hen om breder perspectief te bekomen, om los te komen van de koers naar “altijd meer” en “nooit genoeg”, om zichzelf beter te leren kennen en om hun talenten in te zetten. En uiteraad zorgt dat voor meer voldoening!

Innerpreneurs ontstond anderhalf jaar geleden in de geest van twee gedreven en ervaren ondernemers: Vincent De Coninck (onze intervewee) en Bart Weetjens. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar de interesse groeit in de sector alsook de community. Innerpreneurs wil een community zijn voor geëngageerde en bewuste ondernemers.

“Dit is wat we willen ontwikkelen: het creëren van een beweging rond innerlijk werk voor ondernemers. Ons doel? Met zelfstandige ondernemers, freelancers en artiesten tot hùn kern gaan en zo hun ondernemersenergie en innerlijke vuur opnieuw aanwakkeren. We mengen persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit, op de grens tussen hedendaagse coachingstechnieken en oude wijsheidstradities, zoals Zen-meditatie”, legt Vincent De Coninck uit.

Streven naar succes is uitputtend

Wat is succes eigenlijk? Wanneer zijn we “geslaagd”? Is er trouwens iets te bereiken? Het is een feit dat ondernemers de weg kwijtraken tijdens hun traject. Het is een realiteit waar Vincent De Coninck, ondernemerscoach en ondernemer in de eerste plaats, regelmatig mee te maken heeft. “Ik merk vaak dat ondernemers vanuit een verkeerde motivatie ondernemen. Hoewel ze aangeven dat vrijheid hun diepere motivatie is, jagen ze veelal de erkenning van anderen na. Succes die aan de buitenkant wordt weergegeven. Ze ontwijken liever de diepere vragen. Ondernemers zijn dan ook ongelooflijk goed in oplossingen te vinden. Lastige vragen zonder directe oplossing zijn niet evident. Maar het is gevaarlijk om de confrontatie te vermijden met wat wringt. Op een dag worden ze hoe dan ook wakker geschud, en dan is het pas vervelend omdat ze een realiteit hebben opgebouwd rond valse overtuigingen, die ook nog eens hun identiteit hebben bepaald.”

Je moet trouw aan jezelf blijven, jouw ondernemersenergie steken in wat jou diep van binnen drijft.

Wat wil je zien groeien?

En als we dan beseffen wat er blokkeert, kunnen we nieuwe mogelijkheden creëren door onze houding te veranderen. Het heeft geen zin meer steeds te blijven streven naar een fictief succes, altijd maar te willen groeien. “Ik geloof oprecht dat je integendeel trouw aan jezelf moet blijven, dat je deze ondernemersenergie moet steken in wat jou diep van binnen drijft.”

En Vincent De Coninck verkondigt luid en duidelijk dat we wel meer waard zijn dan enkel “geldmachines”. Natuurlijk kunnen we als ondernemers ambitieus zijn, maar eerst moeten we ons de vraag stellen “voor wie” en “voor wat”?


Freelance = Ondernemer ?

“Voor mij is een ondernemer iemand die op een fundamentele manier eigenaarschap opeist van zijn leven, die zich afvraagt hoe hij mentaal en financieel vrij kan zijn dankzij zijn talenten en hoe hij een positieve impact kan creëren in de maatschappij.”

Spiegeltje spiegeltje, vertel me waarom ik onderneem?

Ondernemers zijn “drijvende krachten achter maatschappelijke meerwaarde en innovatie”. Ze zijn gedreven, als het ware door “goddelijke energie”, door hun creatiedrang. Ze gaan het avontuur aan om te “scheppen”. “Voor mij is een ondernemer iemand die op een fundamentele manier eigenaar wordt van zijn leven, die zich afvraagt hoe hij mentaal en financieel vrij kan zijn dankzij zijn talenten en hoe hij een positieve impact kan creëren in de maatschappij.”

In feite komt deze zoektocht naar zingeving in het ondernemersbestaan enkel tot stand door innerlijk werk (inner work in het Engels), de ontmoeting met je innerlijke dimensie. Innerpreneurs zet zich actief in ondernemers te ondersteunen in dit proces. Het vraagt moed om jouw innerlijk werk aan te gaan. Daarom werkt Innerpreneurs met grote zorg “aan een veilige context waar ondernemer in alle veiligheid en vertrouwen hun maskers kunnen afnemen”.

48u om zichzelf te herontdekken

Innerpreneurs– biedt verschillende activiteiten aan, maar de essentie ligt in het “initiatie avontuur”. Tijdens die ervaring “verken je dieper jouw talenten, onderzoek je jouw schaduwen en bepaal je wat jou niet meer dient. Je maakt je los van “verhalen”, die je vaak sinds de kindertijd hebt laten vertellen.”

Verdiepen, delen, terugkomen tot zichzelf om beter te stralen naar de buitenwereld toe. Dat is de ambitie van deze nieuwe gemeenschap, hashtag dit is Belgisch. Er zijn verschillende ontmoetingen; een 48-uurs initiatieavontuur of deelcirkels rond hetvuur. Gedaan met netwerking evenementen met veel blala. Hier gaat het om authenticiteit.

Ondernemen is als een persoonlijk ontwikkelingsavontuur. Je moet uit je comfortzone stappen en manifesteren wat je te delen hebt met de wereld.

Haal het beste in jou naar boven!

Ambitieuze bedrijfsleiders, freelancers in volle ontwikkeling, kunstenaars met een avontuurlijke ziel,… Innerpreneurs is voor elke “ondernemer” , namelijk iedereen die vanuit zijn talenten onderneemt. Voor al die mensen die, op een dag, de roep van het ondernemerschap voelen. Uiteindelijk is “ondernemen als een persoonlijk ontwikkelingsavontuur, je moet uit je comfortzone stappen, manifesteren wat je te delen hebt met de wereld. En vertaalt zich verder naar alle aspecten van je leven”, besluit Vincent De Coninck terecht.

Hoor je de roep? Weet je niet goed hoe ermee om te gaan? Wil je jouw ondernemerschap verdiepen? Vanaf nu bestaat Innerpreneurs: de community van en voor bewuste en geëngageerde ondernemers.. De volgende retraite? Die vind je hier.

Ga door op hetzelfde elan:

Anne-Sophie Debauche
Créatrice de contenus, Anne-Sophie est passionnée d’écriture, curieuse et captivée par le pouvoir des mots. Des fenêtres qui ouvrent et éclairent nos communications. Freelance, elle met sa plume au service de l’entrepreneuriat et questionne les nouvelles tendances RH. L’avenir du travail, un sujet qui n’a pas fini de faire couler son encre… Anne-Sophie is een content creator, gepassioneerd door schrijven. Ze is nieuwsgierig, geboeid door de kracht van woorden en zorgt voor deuren die opengaan en onze communicatie vergemakkelijken. Als freelancer gebruikt ze haar pen voor ondernemerschap en stelt ze nieuwe HR-trends in vraag, zoals de toekomst van werk, een onderwerp waar nog steeds veel over wordt geschreven ... Bekijk alle berichten van #Anne-Sophie Debauche