SLUIT MENU

De toekomst van werk begint met een goede opleiding

De eindejaar periode zit er op en het nieuwe jaar is al flink opgeschoten. Traditioneel hét moment bij NextConomy om een goed doel te ondersteunen. Niet zomaar een goed doel, ‘werk’ is altijd een centraal thema. En dit jaar doen we dat met nog een tikkeltje meer enthousiasme dan anders!

Waarom extra enthousiast?

Het goede doel dat NextConomy in 2023 ondersteunt en onder de aandacht brengt, is Waku Malambo, het geesteskind van onze eigen NextConomy redacteur Barbara Uyttendaele. Hoe dichter bij huis kan een goed doel zijn? (ook al ligt het in Zambia)

Waku Malambo biedt kwetsbare kinderen in Petauke, Zambia de kans om naar school te gaan.  Ze voorzien in schoolgelden en -materialen en investeren in de onderwijsinfrastructuur van een lokale kleuterschool.

Barbara reist zelf regelmatig naar Zambia. “Wanneer we in Zambia zijn,  delen we onze kennis rond creatief omgaan met afval, het organiseren van interscolaire activiteiten, sport & spel met de leerkrachten zodat het onderwijs ook een extra creatieve, sportieve en plezante toets krijgt. We organiseren leuke sport- en/of spelactiviteiten voor kinderen buiten de schooltijd, en we vieren samen met de kinderen feest.”

Onze redacteur Barbara Uyttendaele in Petauke, Zambia

Drie dubbel effect

Door te investeren in onderwijs biedt Waku Malambo in eerste plaats kinderen de kans hun talenten te ontwikkelen en vaardigheden aan te leren.  Hierdoor hebben ze uiteraard meer kansen voor de toekomst.

In tweede instantie zet het team in op het betrekken van de ouders en het lokale bestuur. Zo ontstaat een groter sociaal-economisch draagvlak om zowel meisjes als jongens in het onderwijs te laten instappen en kinderen ook echt kind te laten zijn.

Tot slot koopt Waku Malambo de benodigde materialen rechtstreeks bij lokale handelaars aan, waardoor de lokale economie ondersteund wordt.

Wat Waku Malambo de voorbije jaren al realiseerde

Barbara vertelt: “We ondersteunen momenteel 10 kinderen (5 jongens, 5 meisjes) doorheen hun ganse schoolcarrière: van kleuterschool tot einde middelbaar.  De kinderen die kunnen verder studeren willen we ook die kans bieden.  Eén jonge vrouw kon dankzij Waku Malambo aan haar studies voor Clinical Officer beginnen en werkt ondertussen ook in die rol.  In de Zambiaanse ziekenhuizen is de Clinical Officer vaak de plaatsvervanger van de dokter.”

We ondersteunen momenteel 10 kinderen (5 jongens, 5 meisjes) doorheen hun ganse schoolcarrière: van kleuterschool tot einde middelbaar.

Waarna ze vervolgt met een opsomming waarin al voor de kleuterschool in Petauke en een aantal andere scholen werd  geïnvesteerd:

– nieuwe speeltuigen voor de speeltuin

– nieuwe stoelen en tafels voor de klaslokalen

– speelgoed en lesmaterialen (boeken, verf, kleurpotloden,…)

– producten voor de dagelijkse hygiëne als zeep, toiletpapier,…

– voedsel voor kinderen die omwille van beperkte middelen thuis zonder eten naar school komen

Hierbij een link naar wat beeldmateriaal van doorheen de jaren.  Waku Malambo doorheen de jaren

Zelf ook bijdragen aan Waku Malambo?

Wil je zelf bijdragen aan Waku Malambo? Het rekeningnummer Waku Malambo: BE61 7512 0987 6617

Alle giften worden integraal besteed voor de kinderen van Petauke.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu