"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancers, plan bewust voor de toekomst

2022 vormt met de oorlog in Oekraïne en de veranderende economische situatie een uitdaging voor velen. Zo ook voor freelancers en freelance platformen. Jon Younger beveelt hen aan hun zaak onder de loep te nemen. Niet talmen in het aanbrengen van verbeteringen. Wel plannen voor de toekomst om deze moeilijke tijden door te komen.

Volgens de New York Times kon 2022 een jaar van economische heropleving worden.   Met de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en de beurzen die een neerwaartse beweging maken, lijkt dit echter geen realiteit te zijn.

Jon Younger stelt dat freelancers het in tijden van economische laagconjunctuur vaak nog goed doen.  Organisaties gaan over tot bezuinigingen op vast personeel om de kosten te drukken maar hebben wel nood aan ondersteuning in kritieke projecten.  Hij verwijst hiervoor naar een eerder artikel dat in Forbes verscheen.

Met de onzekere economische tijd die zich nu aandient raadt Younger freelancers en freelance platformen aan hun zaak tegen het licht te houden.  En zo te werken naar een plan dat hen doorheen deze tumultueuze tijden kan helpen.

Younger verwijst hierbij naar een aantal reeds beproefde strategieën.  Deze hebben tot doel onvoorziene gebeurtenissen te beoordelen en manieren te vinden om kwetsbaarheid te verminderen.

Wie de nodige discipline aan de dag legt, kan met deze strategieën de acties identificeren en implementeren die ervoor zorgen dat het bedrijf blijft draaien en dat klanten van een goede service voorzien worden.

  1. Durf jezelf in vraag te stellen en onderneem actie.

Bevraag collega’s die jou goed kennen.  Vraag hen om een kritische beoordeling over jouw sterke punten én over de punten die je te verbeteren hebt om succesvol te zijn in moeilijke economische tijden.

Identificeer de stappen die tot verbetering kunnen leiden en implementeer ze.

  1. Herstel het dak nu de zon nog schijnt.

Vele freelancers voelen nu nog weinig van de moeilijke economische periode.  Een ideaal moment om de verbeteringen die jou door het aangekondigde zware weer binnen het economische landschap kunnen loodsen door te voeren.

Zijn er investeringen met snelle terugverdientijd mogelijk?  Is uw professionele pipeline voldoende gevuld?  Hoe kan je jouw vooruitzichten risicovriendelijk maken?

Ook platformleiders zijn gebaat bij een dergelijke analyse.  Beschikken zij over de juiste mix van freelancers en hebben zij voldoende toegang tot talenten mocht dit nodig blijken?  Welke operationele issues dienen nog opgelost te worden? Wat is het juiste moment om verder te automatiseren of administratie te verbeteren?

  1. Breng de vraag in kaart en doe de stresstest

Younger ziet steeds meer platformen hun klanten ondersteunen in het identificeren van de projectbehoeften en de daaraan gekoppelde nood aan talent voor de komende periode.

Eens je de vraag in kaart hebt, kan je bekijken hoe het met jouw financiële veerkracht als freelancer of platform gesteld is.  Vragen die een antwoord moeten krijgen zijn:

  • Hoe ga je recht veren als jouw omzet met 10 of 20% daalt?
  • Wat staat jou te wachten als je de top 3 van jouw klanten verliest?
  • Wat als je door opdrachtgevers wordt gedwongen tot heronderhandeling van jouw tarieven?
  1. Bereid verschillende scenario’s voor

De antwoorden op de stresstest geven een beeld op de impact die een economische laagconjunctuur op jouw activiteit als freelancer of platform kan hebben.

Younger raadt aan verschillende scenario’s voor te bereiden die helpen om verschillende opties te testen om zo te kunnen bepalen wat te doen.

  1. Ga over tot actie met experimenten

Ga niet eindeloos debatteren en bespreken maar ga aan de slag met experimenten. Ga testen, ga proberen, kijk wat een actie oplevert en stuur bij waar nodig.

  1. Laat je bijstaan door wie je reeds voorging

Iemand die al woelige waters doorzwom kan een waardevolle steun zijn voor jou als dit alles voor jou nieuw terrein is.  Laat deze persoon jou helpen jouw verschillende opties te evalueren.  Deze adviseur kan jou, vanuit zijn of haar expertise en ervaring, een inzicht geven in de minder evidente gevolgen van bepaalde acties en handelingen.

Laat deze aanbevelingen jou bijstaan om de mogelijke risico’s te identificeren en de nodige acties te ondernemen.

Het volledige artikel van Jon Younger is te lezen op Forbes.

Lees ook :

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele