"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

IBA test coworking voor haar medewerkers

Werknemers in coworkingruimten laten werken. De Belgische groep IBA, gespecialiseerd in deeltjesversnellers, heeft de web app Xwork getest en de eerste (positieve) conclusies getrokken. Interview met Frédéric Nolf, Chief HR & Sustainability Officer.

Tot nu toe maakte het woord coworking geen deel uit van de strategie van de groep IBA, waarvan het kloppend hart vooral in Louvain-la-Neuve ligt. Maar als innovatie je DNA is, kun je moeilijk een “proof of concept” weigeren dat toegang geeft tot 12 werkplaatsen dicht bij waar je werknemers wonen. “We hebben het voorstel van de Brusselse start-up Xwork aanvaard. In de eerste plaats uit nieuwsgierigheid en om de dynamiek te begrijpen die wordt gestimuleerd door dit concept van hybride werken, als aanvulling op de traditionele werkvloer en het telewerk,” benadrukt Frédéric Nolf.

Naar een ‘activity based working’-aanpak

Op dit moment concentreren de meeste bedrijven zich op de mogelijkheid om thuis of op kantoor te werken. Volgens Xwork lopen deze twee locaties nu tegen hun limiet aan. Het telewerkbeleid van IBA voorziet twee duidelijke regimes: ofwel werk je sporadisch van thuis (maximum 1 dag per week), ofwel maak je deel uit van het structurele telewerkbeleid dat voorziet in een zeer flexibel kader van minimum 5 dagen telewerk en minimum 4 dagen kantoorwerk per maand. “Het doel is een ‘activity based working’-aanpak voor onze werknemers. Ons voorstel was een groot succes bij de 90% van de in aanmerking komende werknemers,” zegt de HR-verantwoordelijke.

27 IBA-medewerkers hebben de coworkingruimten een paar weken uitgetest en het moet gezegd worden dat het werkt.

De test (en de resultaten)

Ook al voelt IBA niet onmiddellijk de behoefte om een coworking-oplossing te integreren, toch is de groep zich bewust van de huidige uitdagingen op het vlak van mobiliteit, welzijn en werkomgeving. Om nog maar te zwijgen over de oorlog om talent en de koolstofvoetafdruk. Om de door Xwork voorgestelde aanpak beter te begrijpen, stemde Frédéric Nolf ermee in het concept van Xwork en de in maart 2022 gelanceerde web app te testen.

En hij was niet de enige, want ook D’Ieteren, Edenred, ISS, Orange Belgium en de NMBS waren kandidaat. “27 IBA-medewerkers hebben de coworkingruimten een paar weken uitgetest en het moet gezegd worden dat het werkt. Meer voor de één dan voor de ander, maar de feedback is positief wat betreft de nabijheid, de contacten, de werkomgeving en het zeer vlotte aanbod. Er zijn twee belangrijke hindernissen: de ergonomie voor wie gewend is met twee schermen te werken en het gebrek aan interne interactie om de teamgeest te voeden.”

Ik zou geen kandidaat willen mislopen vanwege een onvolledige hybride werkstrategie. Maar niet tegen elke prijs.

En nu?

De HR-verantwoordelijke van IBA geeft goede punten voor flexibiliteit, milieu, mobiliteit, de toekomst van werk en, last but not least, voor de employer branding. “Ik zou geen kandidaat willen mislopen vanwege een onvolledige hybride werkstrategie. Maar niet tegen elke prijs. Na de testfase komt het proefproject. Het is de bedoeling het potentieel intern te beoordelen en daarvoor een maximumbudget vast te stellen. Ik zal over zes maanden verdere conclusies trekken.”

Lees verder :

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant