"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Weerstand bestaat niet, mensen willen wel veranderen”

Mijn medewerkers bieden veel weerstand. Ze snappen niet dat de bedrijfsveranderingen goed voor hen zijn. Het is een veelgehoorde uitspraak bij ceo’s. “Bullshit”, zegt antropologe Jitske Kramer. Volgens haar moeten we meer rond een ‘kampvuur’ zitten.

“De term weerstand is uitgevonden door de psycholoog Sigmund Freud. Hij werkte samen met patiënten die weigerden om deel te nemen aan een therapie of om hun medicijnen in te slikken. Jammer genoeg is die term gekaapt door het management”, getuigt Jitske tijdens de VDAB workshop Koffie met de toekomst: Jitske Kramer, corporate antropologe.

Niet gehoord worden

“In de bedrijfswereld werken we niet met geestesgestoorden. We werken met professionals die een heel goed beeld hebben van wat er goed is voor hen, de collega’s en hun organisatie. Alleen worden die vaak niet gehoord. Dan creëer je als manager uiteraard probleemsituaties zoals roddelen, discussies of talenten die je onderneming verlaten, wanneer je veranderingen zonder hun inspraak doorvoert.”

Transactionele en transformationele interactie

“De kern van het probleem zit in de manier waarop we binnen een organisatie met elkaar in gesprek gaan. Vaak is dat aan de vergadertafel waar we checklists afvinken. Hoewel we denken dat dat een efficiënte werkwijze is, brengt die vorm van transactionele interactie weinig verandering met zich mee.”

“Bedrijfsleiders moeten zich meer focussen op transformationele interactie. Ik vergelijk dat steevast met kampvuurgesprekken waar er spontaan verhalen worden gedeeld en persoonlijke gesprekken worden gevoerd. Die zorgen veel sneller voor veranderingen.”

Tips kampvuurgesprekken

“Mijn advies is dan ook om binnen je bedrijf te checken of er voldoende mogelijkheden zijn voor kampvuurgesprekken. En als dat zo is, wie zit er dan rond dat vuur? Zijn dat altijd dezelfde mensen of wisselt dat?”

“Mijn tips om meer kampvuurgesprekken te hebben? Maak hier tijd voor. Zorg bijvoorbeeld tijdens je wekelijkse vergadering dat er een debat is. En bekijk wie er aan die tafel zit. Zijn alle partijen vertegenwoordigd: experten, diegenen die de impact van de verandering gaan voelen, de toekomstige generaties, iedereen die mee wil praten over het onderwerp …?”

“Vaak krijg ik de kritiek te horen dat die kampvuurgesprekken te inefficiënt zijn. Maar dat is niet zo. Op lange termijn zijn ze net efficiënter en kwaliteitsvoller dan gewoon vergaderen. Een besluit dat snel maar verkeerd genomen is, berokkent veel meer schade.”

Boekentip

De corporate tribe’ van Danielle Braun en Jitske Kramer.

Meer webinars van VDAB

Ben je geboeid door de toekomst van werk en HR? Op de Work out Room van de VDAB vind je tal van interessante webinars hierover.

Foto genomen door Sophie Brouwer

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

Eén reactie op dit bericht