"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Starten als freelancer met weinig ervaring, hoe pak je dat aan?

Stel, je hebt nog niet zoveel ervaring in je sector en ook je netwerk is nog niet zo groot. En toch wil je heel graag freelancen. Onmogelijk? Toch niet. Dit zijn enkele tips van ervaren freelancers.

Het klinkt misschien onlogisch om voor jezelf te werken als je nog niet zoveel ervaring hebt. Bedrijven huren meestal freelancers in net omdat die over de nodige ervaring en expertise beschikken. Maar met onderstaande 7 tips, ben je zeker op de goede weg als startende freelancer.

Netwerken

  1. Gebruik sociale media! Maak een LinkedIn-profiel aan, sluit je aan bij Facebookgroepen in je interessegebied. Stel jezelf voor, stel vragen, reageer op posts van anderen, … Toon wie je bent en wat je kunt.
  2. Start een blog waarin je je expertise toont en deel die op social media.
  3. Vind je peers. Netwerk met concurrenten en concullega’s. Zij zijn de beste bron van nieuwe klanten, samenwerkingen, trends,… Netwerk dus niet puur met potentiële klanten.
  4. Netwerk ook met bureaus, consultants, belangrijke spelers in je sector … Zij hebben vaak ook ‘startersprojecten’ voor freelancers. Die opdrachten zorgen ervoor dat je ervaring en affiniteit krijgt met het veld waarin je wil werken.

Netwerk niet puur met potentiële klanten.

Opdrachtgevers spotten

  1. Vind je moeilijk opdrachten uit je netwerk, kijk eens of je je kan aansluiten bij marktplaatsen zoals NedWorks en Gighouse. Zij hebben misschien voor jou interessante opdrachten in hun portfolio.
  2. Gratis werken is niet altijd ok, maar om de nodige ervaring op te doen is het best wel mogelijk. Hoor eens bij een vzw of een goed doel of je voor hen een project kan uitvoeren. Gelukt? Vraag dan zeker of de verantwoordelijke een review wil schrijven op je LinkedIn-profiel en je website als je die hebt.

Soft skills

  1. Je start zelden van nul. Sommige van je talenten heb je eerder al ingezet op andere domeinen. Was je kampverantwoordelijke, begeleider bij een jeugdorganisatie, jobstudent bij een bakker … ? Kijk welke aangrenzende ervaringen je ook kan inzetten in je sector, en vermeld ook dit op je profiel.

Lees ook:

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert