"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe intelligenter het platform, hoe succesvoller de freelancer

Hoe meer freelancers zich aansluiten bij een freelancematchingplatform, hoe intelligenter dat platform wordt. Zo slim zelfs dat het platform freelancers helpt in hun groeiproces. Klinkt misschien nog als verre toekomstmuziek, maar de eerste bewijzen zijn er al.

Meer leden, meer gegevens, betere trendanalyse en advies op maat. Dat is wat intelligente freelanceplatformen voor staan. Sommige platformen zijn nog te jong en daardoor ook te klein om dit alles te realiseren, maar enkele van de oudere en grotere platformen slagen er wel al in om dit soort informaties te genereren.

Meer zelfs, marktplaatsen die platformintelligentie zullen aanbieden ter ondersteuning van hun freelancers, genieten nu reeds een sterk concurrentievoordeel. Maar wat houdt dat precies in? Een voorbeeld.

Voorbeeld intelligent freelanceplatform

Door de roep bij organisaties naar het schrijven van gerichte content, is de groep van freelanceschrijvers de afgelopen jaren enorm gegroeid. Deze vraag en aanbod van opdrachten verloopt steeds vaker via freelancematchingplatformen. Welke data kunnen de intelligente platformen met bij hun geregistreerde freelance copywriters en redacteurs delen, zodat die beter kunnen inspelen op de noden van hun klanten? Enkele voorbeelden zijn:

  • Welke topics scoren in mijn omgeving?
  • Welke klanten in mijn niche betalen het best?
  • Welke projecten passen het best bij mijn expertise?
  • Hoe groot is de kans dat mijn tarief wordt aanvaard? Wat als ik mijn prijs met 10% verhoog?
  • Welke ervaring hebben andere freelancers met de klant?
  • Betaal ik teveel voor administratieve ondersteunende diensten?

Dankzij de data van dergelijke  platformen nemen freelancers betere beslissingen. We geven hier een paar mooie voorbeelden van platformen die goed bezig zijn en hier hard op inzetten.

Gighouse

Gighouse heeft meer dan 4000 gescreende freelancers in de database die via een matchingalgoritme opdrachten voorgesteld krijgen.

Alle freelancers geven zoveel mogelijk informatie in de mobiele applicatie in en dit wordt aangevuld met relevante informatie uit de screeningsgesprekken en afgenomen referenties. Het algoritme kan op basis daarvan de meest perfecte match voorstellen van kandidaten aan klanten/projecten.

Via data-analyse en benchmarking geeft het platform advies over tarieven, personal branding in de expertise van de freelancers.

Er wordt regelmatig gevraagd skills, tools, beschikbaarheden en andere relevante updates te doen in het platform en op de roadmap staat ook de rating van klanten en freelancers om kwalitatieve matching te kunnen blijven garanderen.

Jellow

Jellow is een freelanceplatform in de Benelux met meer dan 50.000 hoogopgeleide freelancers in de zakelijke dienstverlening. Via Jellow kan de opdrachtgever volledig zelfstandig of met volledige ondersteuning freelancers inhuren. Via AI vinden klanten via de geavanceerde zoekmachine de meest geschikte freelancer op basis van beschikbaarheid, kennis, (branche)ervaring, tarief en afstand. De opdrachtgever maakt een selectie van freelancers, nodigt hen uit voor een opdracht, waarna er direct 1-op-1 contact is.

Jellow staat erom bekend dat ze actuele informatie over geanalyseerde uurtarieven per sector delen met freelancers én opdrachtgevers voor betere matching. Zo staan freelancers steviger wanneer ze hun tarief bepalen en weten opdrachtgevers wat expertise kost.

Via een jaarlijkse freelance barometer worden bovendien trends per provincie, vakgebied en ervaringsniveau geanalyseerd op basis van anonieme platformdata. Zo krijgen freelancers geaggregeerde informatie over de behoeften van opdrachtgevers, waardoor ze zelf kunnen beslissen over wel/niet specialiseren in hun expertise en het wel/niet aanpassen van uur-/dagtarieven.

Wethos

Wethos telt meer dan 30.000 geregistreerde freelancers en ondernemers. Naast het leveren van software voor facturering, distribueert het platform prijsrichtlijnen aan haar leden. Die data wordt verzameld door de analyse van de prijzen die freelancers hanteren bij elk project.

Het algoritme helpt freelancers om het juiste tarief vast te leggen en om te onderzoeken welk effect een prijsverlaging- of verhoging heeft. Die gegevens worden wekelijks aangepast, maar het doel is om dit in realtime te doen.

Toptal

Enkel freelancers met de nodige expertise worden toegelaten tot het platform Toptal. Via data-analyse biedt het platform hen de nodige info over de tarieven die ze kunnen vragen, welke opdrachten ze kunnen verwachten, hoe ze hun expertise kunnen vergroten … Daarnaast staat Toptal erom bekend talent te ondersteunen via netwerking, webinars, blogs, beurzen …

Kortom, platformintelligentie is niet meer weg te denken. Platformen die dit zullen aanbieden, hebben een streepje voor op de concurrentie, klinkt het overtuigd bij de experten.

Lees ook

Bron: Seeking Platform Intelligence: How Smart Platforms Help Freelancers Succeed

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

Eén reactie op dit bericht

  1. Interessant Nathanella. Je vergeet een toonaangevende speler. Planet Interim is lang actief als innovatief sourcing & matching platform voor interim managers, freelance specialisten en consultants. Het platform maakt zowel gebruik van geavanceerde AI voor het opstellen van kandidatenprofielen alsook de het automatisch coderen van opdrachten, op basis van tekstherkenning, om zo ook de matching tussen beide te optimaliseren. Daarnaast biedt Planet Interim veilingtechnologie waardoor de professional vooraf meer inzicht heeft in de prijsvorming rondom de opdracht en wordt een optimaal en fair tarief verkregen. Tot slot is onze tariefindicator, in samenwerking met IG Group, toonaangevend in de Benelux met data van Planet Interim zelf (van 25.000+ professionals) en meer dan 80.000 verwerkte opdrachten afgelopen jaar.