"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Concurrentie- en afwervingsbedingen: een zegen voor verworven talent, een vloek voor rekrutering?

Hoe ga ik om met concurrentiebeperkende contracten? Hoe vermijd ik dat mijn talent me gaat beconcurreren tijdens of na onze samenwerking? Kortom: wat zijn de spelregels rond concurrentie- en afwervingsbedingen?

Na lang zoeken vind je eindelijk een geschikte kandidaat voor dat moeilijk te vinden profiel. Wat blijkt? De kandidaat is gebonden door een concurrentiebeding bij zijn huidige werkgever of opdrachtgever. Wat zijn de mogelijkheden en de gevolgen? Kan de onderneming zelf ook zo’n clausules opleggen aan het talent dat zij inzet?

Tine Desie en Lotte Leekens, advocaten bij Monard Law deelden tijdens de Mini Learning ‘Concurrentie- en afwervingsbedingen’ van 17 mei 2022 enkele belangrijke aandachtspunten rond deze thematiek.

Bekijk hier de opname van deze NextConomy Mini Learning met medewerking van Monard Law.

Dit zijn enkele van hun tips.

Rekruteringsproces

  • Start preventief een onderzoek wanneer een kandidaat bij jou solliciteert. Stel een stappenplan op wanneer blijkt dat er een concurrentiebeding geldt.
  • Verklaart de kandidaat tijdens je gesprek dat er geen bezwaren zijn, neem dat dan op in het contract.
  • Check de inhoud van de clausules, meer bepaald de geldigheids- en toepassingsvoorwaarden.
  • De bewijslast ligt bij de tegenpartij. Let dus op je externe communicatie. Bied het talent tijdelijk een andere functie aan, let op wat hij of zij publiceert op zijn of haar LinkedIn-profiel, geef een contract via een dochteronderneming, …
  • Onderzoek of de vorige opdrachtgever bereid is om te onderhandelen. Dat is vaak voor beiden gunstiger dan te procederen.

Vertrekt er iemand uit je team, vraag dan naar een exitgesprek. Hieruit leer je veel en zorg je voor een goede verstandhouding tussen alle partijen.


Talentmanagement

  • Maak bij de contractonderhandeling duidelijke afspraken met de nieuwe kandidaat.
  • Wees transparant en onderhandel: licht op voorhand toe waarom je bepaalde clausules opneemt in het contract en sta open voor suggesties van de ander. Een goede dialoog zorgt voor meer begrip.
  • Vertrekt er iemand uit je team, vraag dan naar een exitgesprek. Hieruit leer je veel en zorg je voor een goede verstandhouding tussen alle partijen.

Bekijk hier de opname van deze NextConomy Mini Learning met medewerking van Monard Law.

Op 7 juni organiseert NextConomy de Mini Learning ‘Talent en knowhow als antwoord op schaarste’

Wat is de meerwaarde van projectsourcingbureau’s voor bedrijven , voor werknemers en zelfs voor de overheid? Natasja Engels, Legal adviser bij Federgon deelt inzichten, tips en tricks tijdens de Mini Learning ‘Talent knowhow als antwoord op schaarste’ op 7 juni 2022. Schrijf je in voor deze webinar.

Meer lezen

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert