"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“We vragen aan de overheid om meer te investeren in de erkenning van buitenlandse diploma’s”

Terwijl in een aantal sectoren de vacatures niet ingevuld geraken, zijn er erkende vluchtelingen in ons land die heel graag aan de slag willen, over de nodige ervaring beschikken, maar niet het juiste diploma hebben. Het pilootproject Integrazorg van FeBi biedt hierop een antwoord.

Terwijl in een aantal sectoren de vacatures niet ingevuld geraken, zijn er erkende vluchtelingen in ons land die heel graag aan de slag willen, over de nodige ervaring beschikken, maar niet over het juiste diploma. Het pilootproject Integrazorg van de Vereniging van de Sociale Fondsen van de Non-profit Sector (FeBi) biedt hierop een antwoord.

“Het project IntegraZorg schoolt erkende vluchtelingen met een achtergrond in de zorg om tot zorgkundige of verpleegkundige via een job in de sector”, vertelt Christine Van Dam, projectverantwoordelijke van het IFG (onder FeBi). “Een heel aantal erkende vluchtelingen die in ons land verblijven, hebben in hun thuisland reeds een opleiding gevolgd om in de zorgsector te werken, maar hun diploma wordt in België niet (volledig) erkend. Anderen hebben dan weer ervaring opgedaan in de zorg zonder dat dit vandaag wordt ingezet.”

Welke profielen en aantallen volgen dit pilootproject?

Christine: “We hebben 45 vacante plaatsen: 15 in Vlaanderen, 15 in Brussel en 15 in Wallonië. Erkende vluchtelingen die in dit project willen instappen, moeten slagen voor een selectietest. Daarna volgt er nog een gesprek om te zien of ze goed nagedacht hebben over hun keuze.”

We hebben 45 vacante plaatsen: 15 in Vlaanderen, 15 in Brussel en 15 in Wallonië. Erkende vluchtelingen die in dit project willen instappen moeten slagen voor een selectietest.

“De meesten die hier toekomen, hebben geen inkomen of woning en dan is het niet haalbaar voor hen om te gaan studeren. Er moet eerst geld verdiend worden. Wij bieden een betaalde opleiding aan met een job in de zorg. Ze gaan dus voltijds naar school en tijdens de zomermaanden gaan ze werken.”

Welke hobbels merk je aan de zijde van de vluchtelingen om in te stromen?

“De taal. Tijdens het eerste jaar van ons proefproject merkten we dat sommigen de taal nog niet voldoende kennen, ook al hebben ze eerder een taalbad gekregen. We kijken nu hoe we dat probleem kunnen opvangen. Misschien door via een partner extra taallessen te voorzien voordat de opleiding start.”

“Sommige vluchtelingen komen uit landen met andere normen en waarden dan onze cultuur, en waarin bijvoorbeeld de leer van de Islam anders kijkt naar seksualiteit dan onze Westerse cultuur. Ook dat proberen we op te vangen.”

Welke hindernissen zijn er aan de zijde van werkgevers?

“Zonder ons project is het quasi onmogelijk om die mensen een contract aan te bieden omdat hun buitenlands diploma hier niet geldig is. Het is dus zeer moeilijk om iemand een job te geven op het juiste niveau.”

Wat kan de overheid doen om de in- en doorstroom in de arbeidsmarkt nog beter te maken?

“Je kan geen opleiding volgen als je geen geld hebt of een woning. Door onze betaalde opleiding geven we hen een duwtje in de rug.”

“Alle organisaties die ik ontmoet, zoeken naar een manier om vluchtelingen goed te begeleiden in hun leven hier. Ze komen hier in België toe, doen een aanvraag om te mogen blijven … maar wat daarna? Daar zijn nog veel vraagstukken.”

We vragen aan de overheid om meer te investeren in de erkenning van buitenlandse diploma’s. In andere landen zoals Engeland is de regelgeving anders en zijn er meer mogelijkheden.

Wat kunnen andere sectoren leren van jullie pilootproject?

“Toen de sociale partners de opdracht gaven om dit pilootproject op te starten, heb ik veel infosessies gegeven en organisaties bezocht. Ik kom veel mensen tegen uit andere sectoren die iets gelijkaardigs willen doen, maar niet weten hoe. Ze komen dan bij mij aankloppen met de vraag of ze ons voorbeeld mogen kopiëren. Uiteraard mag dat.”

“Mijn advies voor organisaties die iets gelijkaardigs willen uitrollen? Sta ervoor open, er is veel mogelijk. En je komt heel wat toffe mensen tegen die echt een job willen. Dus heb je interesse om met vluchtelingen te werken? Wij staan open voor elke discussie.”

Meer info over het project IntegraZorg vind je op de website van FeBi. Inschrijven voor het komende traject kan nog tot 18 maart 2022.

 

Misschien vind je dit ook interessant?

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert