"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

To midlance or not? That’s the question!

Werken als midlancer, wat wilt dat nu eigenlijk zeggen? In de freelancewereld duikt dit buzzword alsmaar meer op. Vanwaar komt deze term, en lijkt het op freelancen? Wij gingen alvast op onderzoek.
Ontdek hieronder alles wat je moet weten over midlancen!

Wat is een midlancer?

De term “midlancer” bestaat al sinds 1995, en werd het leven in geroepen door de grondleggers van The Human Network. Bij THN bedachten ze een model dat de voordelen van werken als werknemer combineerde met dat van freelancen.

Midlancen wordt vaak vergeleken met het systeem van flexi-jobs. Je werkt als midlancer zelfstandig, maar je bent verbonden aan een midlancebureau. Hierdoor ben je geen zelfstandige maar val je onder het statuut van werknemer. Het voordeel aan midlancen is, dat je veel verschillende opdrachten krijgt om aan te werken. Hierdoor is je job zeer gevarieerd.

Voor ondernemingen die samenwerken met midlancers is er zo goed als geen verschil.

Verschil tussen een midlancer en freelancer?

Midlancen en freelancen lijkt zeer goed op elkaar, toch zijn er enkele verschillen. Wij zetten ze even op een rijtje:

1) Je bent in dienst van een bedrijf

Wie freelancet, heeft een zelfstandig statuut. Midlancers echter, zijn in loondienst bij een bedrijf. Dat wil zeggen dat je als midlancer een vast loon krijgt. Bij freelancers is dat niet het geval, die zijn financieel afhankelijk van de opdrachten die ze krijgen.

2) Meer zekerheid als midlancer

Een groot voordeel van werken als midlancer is dat je nog steeds kan genieten van alle sociale en commerciële bescherming van een loontrekkende.

Val je als midlancer uit wegens ziekte, of heb je even de mogelijkheid niet om te gaan werken, dan krijg je zoals elke loontrekkende je loon uitbetaald.

Freelancers hebben die luxe niet. Ze worden enkel betaald voor gepresteerde uren. Kan je niet werken, dan verdien je ook niets.

Daarom is het als freelancer zeer belangrijk om een reserve bijeen te sparen. De meeste freelancers hebben ook een Verzekering Gewaarborgd Inkomen. Deze verzekering zorgt ervoor dat wanneer je arbeidsongeschikt wordt als zelfstandige, je toch nog een inkomen krijgt.

3) Geen paperassen

Midlancers zijn verbonden aan een midlancebureau. Dat heeft zo z’n voordelen, het bureau dient namelijk als tussenpartij tussen de opdrachtgever en de midlancer.

Het bureau zorgt voor de verloning, contracten… Als midlancer hoef je je dus alleen maar bezig te houden met je werk, en niet met allerlei paperassen.

Een groot bijkomend voordeel is dat midlancebureaus je kunnen helpen met opdrachten te vinden. Zo’n bureaus hebben vaak een groot netwerk, hierdoor zit je als midlancer zelden zonder werk.

4) Minder loonsvrijheid

Als freelancer heb je de vrijheid om je eigen loon te bepalen. Krijg je een opdracht die meer tijd en voorbereiding vergt, dan kan je ervoor kiezen om je uurtarief te verhogen.

Deze vrijheid heb je als midlancer niet, je werkt aan een maandloon. Midlancers kunnen uiteraard wel onderhandelen met het midlancebureau dat hun in dienst neemt over hun loon, maar de beslissing hangt nog steeds af van de werkgever.

Momenteel is midlancen vooral in Nederland in opmars. Bij onze noorderburen zijn al verschillende midlancebureaus aanwezig. In België is dat nog niet het geval.

Midlancing: voor wie?

Ben je iemand die twijfelt om zelfstandig aan de slag te gaan als freelancer? Dan is midlancing misschien wel iets voor jou. Midlancing geeft je de kans om te proeven van het ondernemerschap van freelancen. Het kan voor vele freelancers in spe een stepping stone betekenen naar een nieuwe carrière.

Ben je al overtuigd en weet je zeker dat je wilt werken als freelancer?

Dan raden we midlancing af. Voor dezelfde opdrachten zal je als freelancer meer verdienen dan wanneer je werkt als midlancer. Als freelancer ben je ook veel onafhankelijker, je bent tenslotte je eigen baas.

Bron: Gighouse

GIGHOUSE is een digitaal matchingplatform dat op een snelle en efficiënte manier streeft naar de perfecte match tussen freelancers en opdrachtgevers. Een diepgaande screening en een kwalitatief matchingproces dat rekening houdt met zowel hard skills als cultural fit, zorgt voor duurzame samenwerkingen tussen freelancer en opdrachtgever. Bekijk alle berichten van GIGHOUSE