"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Samen grenzen verleggen met Oekraïense vluchtelingen”

Peter De Buck van, onder andere, Connecting Expertise vond het geen optie om niet te reageren op het initiatief van zelfstandigenorganisatie NSZ. Hij legde de link met enkele uitzendgroepen en zijn bedrijf zorgde voor de landingspagina en coördinatie van een opmerkelijk initiatief in Antwerpen.

NSZ, Dibbs, Randstad en Start People slaan de handen in elkaar om waar mogelijk openstaande vacatures in te vullen met Oekraïense vluchtelingen. “Net omdat dit een erg specifieke aanpak vergt, gaan we deze uitdaging samen aan. Onze insteek is om samen met een aantal partners te focussen op werkgelegenheid. Echter benadrukken we dat het menselijk en ethische aspect centraal staat in dit project. We willen samen grenzen verleggen en ons steentje bijdragen in deze crisis”, klinkt het bij de organisatoren. Bedrijven die vacatures wensen te bezorgen, kunnen dat doen via de site www.get-connected.be.

De aanleiding is gekend

België – met name Antwerpen – zal een groot aandeel vluchtelingen opvangen. Verschillende organisaties en bedrijven hebben initiatieven genomen om deze mensen te helpen. Een aantal van deze mensen is mogelijk ook inzetbaar om openstaande vacatures in te vullen. Deze vacatures kunnen van toepassing zijn voor zowel geschoolde als ongeschoolde mensen.

Integratie van de Oekraïense vluchtelingen houdt ook in dat gekeken moet worden naar werkgelegenheid

“Integratie van de Oekraïense vluchtelingen houdt ook in dat gekeken moet worden naar werkgelegenheid”, duidt Nico Volckeryck, regiodirecteur van NSZ Antwerpen. “Bijna 3 op de 10 werkgevers zouden bereid zijn Oekraïense vluchtelingen op korte termijn in dienst te nemen, zo blijkt uit een enquête van NSZ. In Antwerpen ligt die bereidwilligheid nog een pak hoger en aan die vraag willen wij met deze gecoördineerde aanpak tegemoetkomen. NSZ kan op deze manier haar netwerk activeren om deze mensen toegang te bieden tot potentiële werkgevers. We willen hen zo gestructureerd aan een gerichte job helpen die bij hen past. Op deze manier kunnen we ook vermijden dat deze mensen in het niet-reguliere arbeidscircuit terechtkomen, een vrees van velen die onze concurrentiepolitiek aantast.”

Sneller gezegd dan gedaan

“Dit alles brengt een groot aantal uitdagingen met zich mee. Echter zijn ‘joint ventures’ zoals dit initiatief nodig om op grote schaal deze mensen te helpen aan een voor hun passende job”, aldus Dominic Potters, Business Development Manager bij Dibbs. “Vluchtelingen die in België terechtkomen, hebben uiteraard in de allereerste plaats behoefte aan huisvesting, voedsel, administratieve en juridische hulp, psychologische ondersteuning, ondersteuning bij taal, … “

“Daarnaast zien wij mogelijkheden om het arbeidstekort op de markt in te vullen met tijdelijke werkkrachten. Een grote hoeveelheid bedrijven is ertoe bereid om de hand uit te reiken naar deze mensen in nood, zodat zij zich op verschillende vlakken kunnen ontplooien. Dibbs kan hierbij fungeren als technische partner met een communicatieplatform waar content gedeeld kan worden met de werkzoekenden en de werkgevers. Dit gaat dan over opleidingen, events, aanbiedingen en job opportuniteiten.”

Daarnaast moet er ook over gewaakt worden dat de relaties tussen werkgever en werknemers contractueel in orde zijn. En daar zijn gespecialiseerde partijen voor nodig.

Daarnaast moet er ook over gewaakt worden dat de relaties tussen werkgever en werknemers contractueel in orde zijn. En daar zijn gespecialiseerde partijen voor nodig. Randstad & Start People hebben voor deze case ook aangegeven dat zij ondersteuning willen bieden op HR-vlak. Samengevat zou je kunnen concluderen dat deze grensoverschrijdende samenwerking een pak zorgen kan wegnemen, rekening houdend met de erg moeilijke situatie waarin de Oekraïense vluchtelingen zich nu bevinden.

Praktisch

Organisaties die interesse hebben om vacatures te delen kunnen dit doen via de site: www.get-connected.be.

Contactpersonen

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy