"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Je vacatureteksten delen op LinkedIn is niet voldoende”

“Veel recruiters denken dat het voldoende is om enkel hun vacature te delen op LinkedIn, maar ze bereiken dan amper iets”, zegt HR & recruiting consultant Valerie Deweirdt. Hoe moet het dan wel?

Valerie Deweirdt is recruiter voor de haven van Antwerpen en geeft daarnaast als freelancer trainingen over LinkedIn voor hr-medewerkers via Winger Academy. “Ik gebruikte LinkedIn vroeger ook verkeerd”, geeft ze toe. “Op de markt zijn er momenteel weinig werkzoekenden, waardoor je de aandacht moet trekken van mensen die niet op zoek zijn naar een job. Daarom ben je als hr-medewerker verplicht om je vacatures correct te promoten.”

Welke tips op LinkedIn beveel je aan voor recruiters?

Valerie: “Neem eerst je eigen profiel onder handen. Plaats een duidelijke profielfoto en een banner die jouw bedrijf en de mensen die daar werken weerspiegelt. Vertel daarnaast in je intro meer over je onderneming en waarom je er zelf graag werkt.”

“Ik zie nu recruiters massaal InMails versturen. Ze klagen dat ze amper reactie krijgen. Maar hun eigen profiel is niet up to date. We komen het liefst in contact met andere mensen. En als er dan geen profielfoto is of een grijze banner … dat spreekt niet aan.”

“Daarnaast zijn de berichten die ze sturen vaak standaardteksten: ben je geïnteresseerd in een nieuwe job … heb je zelf geen interesse, kan je me dan iemand anders aanbevelen … Daar wordt niemand warm van.”

“Je vacatureteksten delen op LinkedIn met een link naar je website, is niet voldoende. Meer zelfs, LinkedIn zorgt ervoor dat die post nauwelijks gezien wordt. Want het platform wil niet dat je je volgers leidt naar externe websites. Schrijf dus een heldere post met het profiel dat je zoekt, een foto, achtergrondinfo over het bedrijf …”

Wat doe je het best als je eigen netwerk nog niet groot genoeg is op LinkedIn?

“Je kan op LinkedIn een vacature aanmaken. Hiermee bereik je werkzoekenden. Om ook diegenen te bereiken die niet actief op zoek zijn, de passief werkzoekenden, kan je gebruik maken van betalende advertenties. Hierbij selecteer je gericht op bijvoorbeeld ervaring, diploma’s en vaardigheden. Jouw doelgroep krijgt jouw post te zien in hun newsfeed, waardoor je kans om een geschikte kandidaat te vinden, toeneemt.”

Heb je ook tips voor vacatureteksten?

We zoeken een gemotiveerde medewerker, een ervaren projectmanager die de klanten begeleidt van a tot z … Maar een projectmanager in bedrijf x heeft een totaal ander takenpakket dan die in bedrijf y. Veel vacatureteksten zijn dus nietszeggend.”

Mijn eerste advies is, stel je organisatie kort voor. Recruiters verwachten dat geïnteresseerden dat wel zullen Googelen. Maar dat doen passief werkzoekenden niet. Maak het hen dus zo gemakkelijk mogelijk. Wie weet werkt een potentiële kandidaat nu voor een multinational, maar wil hij overstappen naar jouw kmo.”

“Concretiseer ook de functie, de projecten, het takenpakket … De opsommingen die je nu vaak ziet in vacatureteksten spreken niet aan. Sta ook stil bij het profiel dat je zoekt. Als kandidaat moet je vaak voldoen aan een waslijst van skills. Is dat wel nodig? Heel veel dingen kan je leren on the job.”

“Probeer ook los te komen van typische dooddoeners zoals je bent een teamspeler, je bent een vlotte communicator en je kan autonoom werken. Maak duidelijk wat je bedoelt. Bijvoorbeeld: je bent niet uit je lood geslagen wanneer de telefoon rinkelt en ondertussen drie bezoekers aan je balie staan.”

“Zelfde scenario met je aanbod. Kandidaten willen weten wat ze gaan krijgen. Bij 9 op de 10 vacatures staat marktconforme verloning, dynamische omgeving, kans om je te ontplooien … Dat zegt niks. Spring eruit! Zo ken ik bijvoorbeeld een onderneming die haar medewerkers om de twee jaar trakteert op een trip naar Disneyland, de ijsjeskar laat komen bij zomers weer of soep uitdeelt tijdens de winter. Door corona willen sollicitanten weten of ze kunnen telewerken. En millennials waarderen het wanneer je organisatie maatschappelijk verantwoord onderneemt. Vertel zulke zaken zeker in je tekst.”

Meer lezen? In de Whitepaper Cracking the LinkedIn Recruitment Code van Winger Academy vind je concrete tips om met LinkedIn aan de slag te gaan binnen recruitment: Van het opstellen van een creatieve vacature tot het inschakelen van werknemers voor de juiste employer branding en advocacy.

Lees ook: Rekruteren via social media, hoe doe je dat?

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert