"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Video: Hoe evolueert de arbeidsmarkt in 2022?

“Onze economie herstelde in 2021 sneller en krachtiger van de pandemie, dan we hadden verwacht. Toch had dit herstel nog steviger gekund”, zegt Paul Verschueren, directeur research & economic affairs bij Federgon. Welke uitdagingen voorspelt hij voor dit jaar?

“Onze economie wordt momenteel getroffen door bevoorradingsproblemen, vooral door een tekort aan arbeidskrachten”, vertelt Paul Verschueren in de video ‘De arbeidsmarkt beter begrijpen: terugblik 2021, vooruitzichten 2022’. Daarnaast kampen we met een steile opmars van de inflatie, een erg hoge vacaturegraad, een mismatch op de arbeidsmarkt en ‘The Great Resignation’.

Tackelen lage werkzaamheidsgraad

“4 procent van de jobs in ons land geraakt niet ingevuld, terwijl België worstelt met een lage werkzaamheid van 71%. Om die te doen stijgen naar 80% tegen 2030 moeten er nog 650.000 extra mensen aan de slag. Dat kunnen we enkel bereiken als het beleid meer investeert in duurzame loopbanen, opleidingen, een balans tussen tele- en thuiswerk …”

Toenemende mobiliteit arbeidsmarkt

“Ondertussen zien we dat men door corona meer is gaan nadenken over de eigen loopbaan. We zien meer opportuniteiten op de markt en dat geeft ons moed om de stap naar een nieuwe carrière te zetten. Cijfers van Acerta tonen aan dat er meer mobiliteit is op de arbeidsmarkt.”

Oplossingen vanuit het beleid nodig

“Daarom heeft Federgon transitietrajecten ontwikkeld van werk naar werk zonder ontslag zoals projectsourcing en pleiten we voor een stabiel en strak pandemie-management en om de troeven van de arbeidsmarkt-dienstverleners ten volle te benutten.”


Welke uitdagingen voor de arbeidsmarkt voorspelt Paul Verschueren nog meer? Bekijk de video “De arbeidsmarkt beter begrijpen”

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert