"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Starten als freelancer? Vermijd deze fouten!

Fouten maken mag. Meer nog, net door je fouten leer je heel snel bij. Wat zijn de meest voorkomende fouten die startende freelancers maken?

Een te krappe agenda, gratis werken, geen contract afsluiten … We zondigen hier als freelancers weleens tegen. Zeker als starter. Maar een gewaarschuwde man of vrouw is er twee waard.

Geen financieel plan

De ene maand verdien je goed, de andere maand amper. Dat is nu het lot van een freelancer. Zorg er dus voor dat je een spaarpot hebt om moeilijke periodes te overbruggen, voor je vakanties, ziekteperiodes en je pensioen.
Zie ook tips van Ilse Dieljens.

Geen businessplan hebben

Waar wil je over drie maanden, een halfjaar, een jaar, drie jaar en vijf jaar staan? Teken op papier je doelen uit en hoe je die gaat bereiken. Een handig hulpmiddel hierbij is het Canvas Business Model. Vul dat in, print het uit en hang het zichtbaar in je bureau zodat je je doelen niet uit het oog verliest.

Lees ook: Slim: ook freelancers maken een business plan! Tips en templates

Je tarief niet kennen

Hoeveel vraag je nu precies voor een project? Het is de vraag waar startende freelancers mee kampen. De enige oplossing: informeer je goed bij je omgeving, doe grondig research en vraag niet te weinig of te veel.

Lees ook: Welke prijs ben ik waard?

Geen contract opstellen

Je bent superblij met je nieuwe klant. Vol vertrouwen ga je aan de slag. Een contract opstellen hoeft niet, daar jaag je net die opdrachtgever mee weg, denk je. Een goede klant sluit net wel een contract af zodat jullie alle twee gerust op beide oren kunnen slapen.

Lees ook: Vermijd deze valkuilen in jouw contract

Teveel werk aannemen

Je agenda zit stampvol met opdrachten. Een avondje uit met je partner of een wandeling met de hond? Geen tijd. En dan vraagt een nieuwe klant of je ook voor hem nog snel iets kunt doen. Je neemt dat project er ook nog bij, want je wilt die opdrachtgever niet teleurstellen.

Zo’n situatie is niet vol te houden. Alle dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werken, dat voel je op het einde van de maand. De kans is ook reëel dat je een job afhaspelt net omdat je het te druk hebt, waardoor je een klant verliest.

Hou je werk-privébalans in de gaten en plan regelmatig vrije momenten in. Jezelf, je omgeving en je klanten zijn je hiervoor dankbaar.

Gratis werken

Sommige klanten profiteren ervan dat je nieuw op de markt bent en vragen aan jou om gratis voor hen te werken. In ruil beloven ze bijvoorbeeld massale exposure zodat je agenda in korte tijd vol zit met goed betalende opdrachten.

Of jullie hebben een prijs afgesproken, maar na drie maanden na het afleveren van je werk, heb je nog altijd geen cent gezien. Wat ga je doen? Die klant voor de rechtbank slepen?

Die situatie overkomt elke freelancer weleens. Informeer je goed op voorhand.

Lees ook: Gratis werken of niet en Help mijn klant is failliet, hoe geraak ik aan mijn geld?

Geen systeem hebben

Voor sommige freelancers is een Excel waarin ze hun financiën bijhouden, meer dan voldoende. Maar de meesten lopen snel vast in hun onkosten, btw, sociale zekerheid … Een boekhouder bespaart je veel ellende en zijn of haar tarief is fiscaal aftrekbaar.

Lees ook: Boekhouder gezocht

Samenwerken met de verkeerde klanten

Vooral in de eerste fase ben je als startende freelancer geneigd om elk project aan te nemen, ook al is dat niet volledig wat je wil doen. Probeer om klanten te vinden waar je ontzettend graag mee samen wil werken. Stel jezelf voor en pitch je idee. Een goede opdrachtgever kijkt naar jouw talenten, legt duidelijk de doelen van het project uit, staat je bij met extra advies, geeft regelmatig advies en betaalt op tijd.

Heb jij nog een tip voor startende freelancers? Laat het ons weten via een reactie hieronder.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert