"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Overheidsinnovatie geeft freelancers geweldige kansen

Tijd voor extern talent om de sprong te wagen, zegt CEO van ProUnity David Muyldermans.

“Allerlei overheden in ons land zetten volop in op innovatie. Elke dag komen er hierdoor een pak boeiende jobs bij voor extern talent bij die overheden”, zegt David Muyldermans, CEO van ProUnity. “Freelancers zijn er echt welkom, worden gewaardeerd en marktconform betaald. Freelancers moeten zich goed en gelukkig voelen in die nieuwe jobs. Ze werken daarbij dikwijls ook mee aan een ‘betere’ wereld. In hun zoektocht naar hun topjob bij de overheid maken alsmaar meer experts gratis gebruik van het ProUnity-platform.”

Steeds meer interessante overheidsjobs voor freelancers

De tijden veranderen. Er is veel vraag naar specialisten bij vernieuwende overheidsprojecten.

De honger naar digitalisering bij de overheid is fors toegenomen. De vraag naar (tijdelijke) hoogwaardige medewerkers gaat naast uitvoering ook over strategie, het ontwikkelen van concepten en growth hacking, functioneel denken, trajecten uittekenen en ze verstandig sturen.

Het is hét moment voor freelancers om kansen te grijpen en nieuwe rijke werkervaringen op te doen binnen boeiende projecten bij de overheid.

Boeiende uitdagingen dus voor allerlei profielen: juristen en HR-adviseurs, strategen en system administrators, enterprise solution experts, analisten en data engineers, administrators, developers, Integration architecten en security experts. Ook de vraag naar STEM-profielen neemt toe. Wetenschappers, technologen, ingenieurs en wiskundigen moeten de dienstverlening aan de burger op een hoger niveau tillen.

De overheid, van conservatief naar innovatie-trendzetter

Er worden flinke budgetten vrijgemaakt en boeiende projecten opgestart, met de steun van de federale én gewestelijke eerste ministers. Premier Alexander De Croo trekt nog eens 78 miljoen euro extra uit voor cybersecurity. Verantwoordelijken in zowat alle bevoegdheidsdomeinen volgen de beweging enthousiast. Zo wil Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel elke Belg in 2023 een digitale portefeuille geven, trekt Minister Vincent Van Quickenborne ICT budgetten fors op voor de ICT van justitie en toont ook Vlaanderen een opvallende veerkracht.

De overheid heeft veel te lang een conservatief imago gehad als werkgever en IT-gebruiker. Maar dat is écht voorbij.

Een nieuwe generatie CIO’s neemt enthousiast zijn plaats in bij de overheid. Natuurlijk behouden grote systemen en mainframes nog een rol bij cruciale taken, maar de overheid speelt daarnaast ook in op de nieuwste technologie en trends. Er wordt geïnvesteerd in baanbrekende tools, men werkt met agile processen en durft verrassende keuzes te maken en te experimenteren, van justitie en cyber security tot logistiek en defensie, van economie tot gezondheidszorg. De vraag is dus zeer breed, en oud en nieuw komen sierlijk samen.

Meewerken aan een betere samenleving?

Maatschappelijk engagement heeft al altijd een rol gespeeld in de wereld van werk. Medewerkers zijn fier als hun project het leven aangenamer, veiliger of gezonder maakt. Toch is er ook hier echt wel sprake van een nieuwe golf.

De pandemie heeft mensen geïnspireerd om meer zingeving te zoeken in hun leven. Dat maakt de overheid een interessantere opdrachtgever, zeker nu ze sterk inzet om de samenleving met digitale instrumenten te verbeteren.

Die beweging zet zich door in tal van domeinen, van administratie en werkgelegenheid tot wetenschappelijk onderzoek, gezondheidszorg en dierenwelzijn, van ecologie en stadsvernieuwing tot transport en logistiek, van politie en veiligheid tot landsverdediging. Meewerken aan zo’n initiatieven werkt inspirerend, geeft je positieve energie, en geeft je kansen om je expertise en technologische kennis te vergroten.

Inhuurplatformen: eenvoudig én snel toegang naar nieuwe freelance-jobs

Inhuurplatformen zoals ProUnity nemen een opvallende nieuwe plaats in bij het vinden en beheren van extern talent om de digitale transformatie bij de overheid te doen slagen. Opdrachtgevers beseffen dat ze zo in een veel grotere talentenvijver vissen én het proces beter beheren. Dit type HR-tech aanbieders maakt het traject naar een nieuwe opdracht ook voor freelancers veel korter en efficiënter. Als werkzoekende freelancer zit je zonder omwegen op een digitale snelweg naar een voortdurend bewegend aanbod aan nieuwe boeiende jobs. Steeds meer overheidsorganisaties doen dan ook enthousiast mee, federaal en in de gewesten. Dat maakt het aanbod met opdrachten breder en interessanter. De dagprijzen zijn marktconform, en sluiten aan bij de kennis en ervaring van de kandidaten. Ook voor snelle(re) betaling is een oplossing mogelijk, wat voor veel zelfstandigen een plus is.

Smals bouwt met ProUnity een brug naar een ruim ICT-jobaanbod voor extern talent

Smals, de gemeenschappelijke ICT-organisatie van de Belgische sociale zekerheid, is een drijvende kracht in de digitalisering in België. Om de toegang tot jobs voor freelancers en servicebedrijven blijvend te versnellen heeft het voor de tweede keer een raamcontract gegund aan ProUnity.

Via het ProUnity-platform verloopt het inhuurproces immers zeer snel en efficiënt. Kandidaten vinden er zonder omwegen nieuwe jobs voor allerlei profielen. En het systeem stroomlijnt de samenwerking met de opdrachtgever eens ze worden geselecteerd. Elke dag komen er op pro-unity.com opdrachten bij om mee te werken aan de digitalisering en innovatie van de dienstverlening van de overheid aan de burger.

 In 2021 werden er op het platform zo’n 1200 opdrachten voor experts gepubliceerd, meer dan de helft ervan door overheden. Voor het nieuwe jaar verwacht ProUnity dat nog meer overheidsinstellingen met het platform jobs zullen posten.

Het statuut van een medewerker verliest aan belang, enkel talent telt

Het maakt steeds minder uit of iemand aan een project meewerkt als bediende, freelancer of via een contract met een dienstverlener; als het maar vooruitgaat. Die trend was al enkele jaren ingezet, ook bij de overheid, en heeft door de pandemie een flinke boost gekregen. Daar doen freelancers hun voordeel mee, natuurlijk. Zo maakt het ProUnity-platform de vlotte instroom van externe medewerkers mogelijk, terwijl toch de wet op overheidsopdrachten wordt gerespecteerd.

De formule is een succes. Alsmaar meer freelance specialisten kiezen voor opdrachten bij de overheid met een hoge toegevoegde waarde.

ProUnity, de snelste groeier in Enterprise Software

ProUnity won in 2020 de Deloitte Fast 50 Award voor snelste ICT-groeier in België. Het deed die prestatie opnieuw over in 2021 voor de categorie ‘Enterprise Software’. Meer dan 10.000 freelancers en ruim 1000 dienstverleners registreerden zich op het platform, met ook gespecialiseerde aanbieders voor niches. Het platform maakt eerlijke competitie de nieuwe norm.

Het beste talent aan de beste prijs drijft altijd boven in de talentenpool. Dat is een goede zaak voor iedereen.

Alle freelancers en servicebedrijven krijgen een eerlijke, gelijke kans, de opdrachtgever heeft meer en betere kandidaten, en de samenleving wint want de dienstverlening naar klanten en burgers gaat met sprongen vooruit.

Door het matchmaking-mechanisme van ProUnity wordt de selectie en rekrutering intuïtief en transparant voor opdrachtgever én kandidaten. In een wereld waar alles snel moet gaan is dit een verademing. De eerste kandidaten melden zich doorgaans binnen 2 uur na het plaatsen van de vacature; gemiddeld reageren binnen 48 uur 10 tot 20 geschikte kandidaten. Voor 99,8% van de aanvragen volgt er een geslaagde match.

Met dergelijke resultaten is het niet verwonderlijk dat naast Smals verschillende andere federale overheidsdiensten zoals Defensie en Politie, FOD Justitie en Buitenlandse Zaken, maar ook Sciensano, Actiris, Forem, ONE, ETNIC, RIZIV, de Nationale Loterij op dezelfde efficiënte manier hun externe talenten aantrekken.

We support and advise companies in the set up of a cost-effective hiring and management strategy for their contingent workers. Bekijk alle berichten van proUnity