"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Geef freelancers meer aandacht!

2021 blijkt een jaar van tegenstrijdigheden te zijn. Enerzijds horen we dat het steeds moeilijker wordt om talent te vinden, anderzijds dat getalenteerde freelancers in de kou blijven staan. Dat blijkt sterk uit de NextConomy top 5 artikels voor opdrachtgevers van 2021

Overzicht van de top 5 meest gelezen artikelen in 2021 op NextConomy:

1.       Workforce Trends 2021

Begin 2021 lanceerde NextConomy de e-book Workforce Trends 2021 waarin we 8 experten aan het woord lieten over welke ontwikkelingen in de arbeidsmarkt zouden doorzetten en wat deze trends betekenen voor organisaties en individuen. Laurent-Philippe Ham, Jurgen Jaarsma, Myranda Dyck, Karen Braeckmans, Frank Vander Sijpe, Raf Sels, Paul Verschueren en Melanie Deblanc gaven toen hun visie.

2.       Talentschaarste

Eén trend die we toen voorspelden, is ondertussen bittere realiteit geworden. De ‘war for talent’ woedt dit jaar  heviger dan ooit. “Ik heb het gevoel dat onze arbeidsmarkt in brand staat. Wij worden momenteel overstelpt met vacatures en vinden hiervoor onvoldoende kandidaten.” Deze noodkreet stuurde een uitzendkantoor naar Federgon, de beroepsvereniging van HR-dienstverleners in België.

Eén van de voorgestelde maatregelen om die situatie aan te pakken, is de activering van langdurig arbeidsongeschikten. Federgon heeft daartoe een actieplan opgemaakt met 12 concrete aanbevelingen voor het beleid. Maar het probleem zal niet in 1-2-3 opgelost zijn. Als ‘klant-gebruiker’ kan je daarom maar best de verwachtingen temperen, en op niveau van je eigen organisatie maatregelen nemen om slimmer en meer efficiënt met het schaarse aanbod aan talent om te gaan.

3.       Rekrutering freelancers

Een mogelijke oplossing in de zoektocht naar het juiste talent is het aanwerven van freelancers. Uit het thesisonderzoek naar Hoe opdrachtgevers de betrokkenheid met hun freelancer kunnen verhogen van Cin Walgraeve, blijkt duidelijk dat freelancers hun job ontzettend graag doen, enorm wendbaar en flexibel zijn. “Alleen halen organisaties dat talent vaak binnen via aankoop – een afdeling die ook gaat over schrijfmateriaal bijvoorbeeld – op basis van harde criteria. Dat is pure ontmenselijking. En zo mis je toch wel heel wat talent”, getuigt ze.

Lees ook: Interview met Cin Walgraeve naar aanleiding van Dag van de Freelancer 2021

4.       Tarieven freelancers

Hoeveel kost een freelancer? Hoe berekent hij zijn prijs? Het bemiddelingsplatform Jellow geeft een inzicht over de gemiddelde uurtarieven van freelancers aangesloten bij hun platform. Deze prijzen zijn louter indicatief, maar kunnen je wel een idee geven van de richting waarin je kan denken bij het afspreken van het uurtarief met de freelancer. De uurtarieven zijn ingedeeld per vakgebied en uiteraard op basis van werkervaring. Daarnaast zijn specialisaties en werkniveaus ook belangrijke indicatoren.

5.       HR verdwijnt

En dat HR snel aan de slag moet, blijkt uit de visie van Dr. John Sullivan, een internationaal bekende HR ‘thought leader’ uit Silicon Valley (US), die gespecialiseerd is in strategische oplossingen voor Talent Management: “HR is de afgelopen decennia zo pijnlijk traag geweest in het zichzelf opnieuw uitvinden, dat het de komende jaren waarschijnlijk in de geschiedenis zal verdwijnen.”

Hij somt 5 redenen op waarom die evolutie onvermijdelijk is. Eén daarvan herkennen we bij NextConomy ook bij organisaties tijdens ontmoetingen met Belgische organisaties,  namelijk de pertinente weigering van menig HR-directie om zich bezig te houden met de externe talenten in de organisatie.

Oproep

Welk thema of artikel dat NextConomy in 2021 bracht, heeft jou het meest aangesproken? Waarover wil je graag meer lezen in de toekomst? We horen het graag via een reactie hieronder.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu