"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Boekhouder gezocht

Hoe vindt je als freelancer een goede boekhouder? Welke vragen moet je zeker stellen bij het eerste contact? Hoeveel kost een boekhouder en wat krijg je er voor terug? Het accountants- en adviesbureau SBB geeft advies.

Een goede boekhouder vinden, blijkt niet altijd evident. Op social media zie je in freelancegroepen regelmatig de vraag opduiken of iemand er één kan aanbevelen. SBB zet enkele feiten op een rij zodat je goed weet aan welke verwachtingen jouw boekhouder moet voldoen.

Over welke vaardigheden beschikt een goede boekhouder?

Het is belangrijk dat je boekhouder niet enkel de wettelijke verplichtingen volgt, maar samen met jou bekijkt hoe die jouw onderneming kunnen sturen. Want ook een freelancer moet denken als een ondernemer: juiste contracten, fiscale optimalisatie, toekomstgericht denken …

Waarop moet je zeker letten bij het eerste contact met een boekhouder?

Hij heeft naast boekhoudkundige kennis ook ervaring met juridische aspecten zoals contracten, een correcte projectie maken van je plannen, een financieel plan opstellen, en rekent op voorhand uit of een vennootschap of een eenmanszaak beter bij je past. Toets ook zeker af of hij je onderneming future proof wil helpen maken.

Slimme tools en ondersteuning door slimme teams waarborgen voor je onderneming een perfecte begeleiding.

En stel gerust de vraag of hij voor jouw bedrijf een kost of een opbrengst zal zijn.

Wil je zeker zijn dat een boekhouder voor jouw boekhouder noodzakelijk is? Vul dan deze interactieve test van SBB in.

Hoeveel kost een boekhouder en wat krijg je ervoor terug?

Concrete cijfers geven over hoeveel een boekhouding kost, is moeilijk. Veel hangt af van de complexiteit van je bedrijf en wat jouw nood aan advies is.

Uit onderzoek van SBB bij haar klanten blijkt duidelijk dat de meerwaarde van een boekhouder zit in het advies dat je krijgt. Dat is onontbeerlijk om te groeien.

Aangezien een goede boekhouder dus eerder optreedt als een adviseur, moet het dus klikken. Je hoeft geen beste vrienden te worden, maar je moet bij elkaar wel kritisch ideeën kunnen aftoetsen. Het is tenslotte de tandem ondernemer-boekhouder die een business in de juiste richting stuurt. Probeer dus je boekhouder vooral niet als een kostenpost te zien. Trouwens, je kan de factuur van je boekhouder inbrengen als beroepskost.

Bij SBB Accountants en Adviseurs vatten ze dit perfect samen in Samen slim ondernemen.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert