"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Btw-decembervoorschot: definitieve afschaffing vanaf 2021

Door de coronacrisis moest je in 2020 geen decembervoorschot betalen. De federale regering heeft beslist om het decembervoorschot vanaf 2021 definitief af te schaffen.

Waarover gaat het?

Het btw-decembervoorschot was – de naam zegt het zelf – een voorschot op de btw die je verschuldigd was in december of het vierde kwartaal. Zowel maandaangevers als kwartaalaangevers waren dus verplicht om zo’n voorschot te betalen.

Definitieve afschaffing

Het decembervoorschot moest in principe elk jaar uiterlijk op 24 december op de rekening van de btw-administratie staan. Vanaf 2021 heeft de regering beslist dit definitief af te schaffen. Je moet dus geen rekening meer houden met het betalen van een eventueel voorschot. Dit geldt voor alle btw-plichtigen die periodieke btw-aangiften indienen. Er zijn verder geen voorwaarden aan verbonden.

Uiteraard blijven de gewone betalingstermijnen wel nog van toepassing. Eventuele te betalen btw-saldo’s uit de aangiften van december of het vierde kwartaal van 2021 moeten uiterlijk 20 januari 2022 betaald zijn.

Bron: Btw-decembervoorschot: definitieve afschaffing vanaf 2021

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies. Bekijk alle berichten van SBB