"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nederlandse freelancebemiddelaar verkent markt technische freelancers in België

De bekende Nederlandse freelancebemiddelaar Mekano zet zijn eerste stappen in België. Het bedrijf liet een marktonderzoek uitvoeren onder freelancers met technische profielen in Vlaanderen. Dit zijn de belangrijkste resultaten.

Méér mensen kiezen voor freelancer-statuut in technische functies.

Techniekers én ingenieurs kiezen voor het zelfstandigenstatuut

Het Freelancer Focus Rapport van Unizo is sinds 2015 de referentie voor freelancers – en bij uitbreiding opdrachtgevers- in Vlaanderen en Brussel. Bij de voorstelling van het rapport tijdens de Dag van de Freelancer 2021 bleek dat het aantal freelancers een mooie stijging kent, ook bij de technische profielen. Die tendens was ook duidelijk terug te zien in het marktonderzoek van Mekano.

Wat vinden technische freelancers nu echt belangrijk?

In de eerste plaats willen ze technisch uitgedaagd worden en kwalitatieve opdrachten uitvoeren. Het uurtarief is natuurlijk belangrijk, evenals de geografische ligging. Ze willen niet langer dan 45 minuten rijden naar hun opdrachtgever.

Hoe kan de opdrachtgever op lange termijn de freelancer behouden?

Door een fijne sfeer in de onderneming te creëren, maar ook door ‘learning on the job’ mogelijk te maken. Het merendeel van de freelancers is enorm leergierig en wil constant bijleren. Feedback is dus essentieel.

Wat verdient zo’n technisch profiel als freelancer?

Tijdens het Mekano-onderzoek kwam naar voren dat de technische freelancers– ingenieurs en techniekers – tussen veertig euro en 75 euro exclusief BTW per uur verdienen. De opdrachtgevers betalen gemiddeld met een betalingstermijn van dertig dagen, de multinational betaalt gemiddeld binnen zestig dagen.

Freelancers zijn echte ondernemers!

Freelancers zijn volwaardige zelfstandigen én ondernemers. Die trend komt ook dit jaar terug in het rapport, zowel in dat van Unizo als in dat van Mekano. Voordelen zoals de persoonlijke vrijheid en autonoom kunnen werken, het zelf kiezen van opdrachten en het bepalen van de eigen agenda zijn daarbij doorslaggevend.

Wat is het voordeel voor de technische freelancer om met een partij als Mekano te werken?

Uit het onderzoek kwam naar voor dat freelancers een tussenpersoon (zoals Mekano) handig vinden om feedback te vragen en te krijgen. Vaak krijgen ze bij de opdrachtgever geen directe feedback en door de opvolging van Mekano kunnen ze sparren, ook over techniek. Daarnaast kunnen de freelancers de commerciële en administratieve ondersteuning van Mekano wel waarderen. Zij willen vooral met hun technische opdrachten bezig zijn en zo weinig mogelijk met administratie en verkoop.

Bron: https://info.mekano-group.nl/mekano-belgie


Foto: Tom De Mol

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy