SLUIT MENU

Freelancer, zo word je financieel (nog) meer gezond

Ilse Dieltjens deelt haar financiële kennis en ervaring tijdens een NextConomy Mini Learning in de reeks ‘Let’s talk money’ webinars. De meeste freelancers (en bij uitbreiding alle ondernemers) zijn omzetgedreven: meer omzet betekent meer geld overhouden. Niet doen! Winstgedreven ondernemen is veel slimmer want levert meer op, aldus Ilse.

Het risico

Omzet gedreven ondernemen. Dat is het model dat je bij wijze van spreken met de paplepel meekrijgt als freelancer. Meer uren kloppen of je prijs verhogen, betekent meer inkomsten. Logisch toch? En als er voldoende geld op je bankrekening staat, beslis je over de aankoop van een laptop, gsm of het volgen van een opleiding.

Niet zo slim aldus Ilse Dieltjens. Het risico is namelijk dat je hierdoor je winst als een ‘overschot’ van de omzet minus de onkosten beschouwt. Een restantje dus. Door meer omzet te draaien, stijgen doorgaans ook je onkosten en blijft je winst aan het einde nog steeds hetzelfde, lage, bedrag.

Wat dan wel doen?

Absolute focus op controle op je cashflow is een must. Wat op je bankrekening staat, is doorgaans niet hetzelfde als je gerealiseerde omzet. Denk maar aan de betalingstermijn van 60 dagen die grote organisaties soms hanteren, of je vaste kosten die doorlopen.

Je moet dus een systeem opzetten om geld sneller op je rekening te krijgen. Dat doe je door consistent bezig te zijn met omzet en cash in lijn te brengen. “Het is onderaan de streep dat je geld moet overhouden”, aldus Ilse.


Denk er aan!

Omzet ≠ Winst

Omzet  ≠   Cash

Winst  ≠   Cash


Controle over je winst

Algemeen denken ondernemers (en hun boekhouders) dat hoe meer winst ze maken, ze meer belastingen moeten betalen, reden waarom ze veel onkosten maken. Ilse denk daar het hare van: “Ik ga voor winst en neem de belastingen er graag bij, maar optimaliseer fiscaal maximaal. Dat doe je het best door Parkinson’s law te vermijden. Die regel komt er op neer dat je altijd de neiging hebt om alle beschikbare geld op je bankrekening te benutten.”

“Zorg daarom voor minder geld op je rekening. Hoe minder beschikbaar geld je hebt, hoe zuiniger je er mee omgaat, en dus hoe meer je overhoudt.”


Draai de formule om! Focus op winst: Omzet – Winst = Kosten


Tips om zelf ook een winstmachine te worden

Ilse deelt haar tips met de deelnemers aan het webinar. Bekijk de opname en doe je voordeel!

Wie is Ilse Dieltjens?

Ilse is financiële ondernemingscoach. Ze helpt ambitieuze ondernemers om grip en zicht te krijgen op hun cijfers met Winst en Financiële rust als resultaat. Ze heeft ook de Vlaamse editie van het succesvolle boek ‘Profit First’ gerealiseerd, en helpt met de ‘Meer winst Academie’ de winstsleutels  bij ondernemers toe te passen, waardoor ze grip en zicht krijgen op hun cijfers. Nu is het jouw beurt!

Andere artikels van/over Ilse op NextConomy:

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu