"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

1 op de 3 freelancers merkt een daling van het werkplezier

Hoe stelt de freelancer het? Dat is de vraag die Unizo beantwoordt in haar jaarlijkse Freelancer Focus rapport 2021. NextConomy verzamelde enkele opmerkelijke punten uit de editie van 2021.

Profiel freelancers

Volgens de cijfers van Unizo waren er in Vlaanderen in augustus 2021 150.143 freelancers actief. Dat is een stijging van 5% tegenover 2020 en een groei van 37% op 5 jaar tijd. Het aantal freelancers neemt toe in elke sector. De grootste stijging zien we in de sector administratieve diensten voor kantoren (+10%).

75% van de freelancers is een man, 25% is een vrouw. Het aandeel freelancers dat ouder is dan 55 jaar, is 41% tegenover 32% vorig jaar. De meerderheid (51%) is tussen 35 en 54 jaar. 8% is jonger dan 34 jaar.

30% van de freelancers heeft een diploma op bachelor niveau, 51% heeft een master of een doctoraat.

Impact coronacrisis

Voor de coronacrisis werkte 23% van thuis uit en 2 op de 3 (65%) deed dat bij de klant. Momenteel is de verhouding omgedraaid: 67% van de freelancers werkt van thuis uit en 23% bij de opdrachtgever. 8% heeft een kantoor buitenshuis.

Ongeveer 1 op de 3 meldt een daling van het werkplezier, minder balans tussen werk en privé en meer werkdruk. 4 op de 10 kon ook minder vaak een opleiding, cursus of seminarie volgen en 31% meldt een daling van de werkzekerheid.

1 op de 2 freelancers zegt dat de samenwerkingsverbanden grotendeels onveranderd gebleven zijn tijdens de coronacrisis. 1 op de 3 rapporteert een daling van het aantal opdrachten en 11% meldt een stijging.

Voor een minderheid (7%) geldt dat ze nu hoofdzakelijk andere opdrachten verrichten. Hierbij verklaren sommigen dat ze een switch hebben gemaakt van een fysieke naar een digitale invulling van de opdracht of nieuwe markten/ klanten hebben aangeboord.

Inkomen

5% van de freelancers verdient 30 euro of minder, 19% tussen 31 en 50 euro, 24% tussen 51 en 70 euro, 31% tussen 71 en 90 euro en 17% 91 euro of meer per uur. Tegenover 2019 en 2020 wijzigen deze tarieven niet. De coronacrisis heeft dus geen impact gehad op de prijzen die freelancers hanteren.

De financiële situatie voor corona was positief: 78% verdiende goed tot zeer goed en hoefde zich geen zorgen te maken. 19% verdiende net genoeg om rond te komen en 3% verdiende te weinig om niet in de problemen te komen.

Door de coronacrisis is het financiële plaatje veel minder rooskleurig geworden. Slechts 60% geeft aan dat ze momenteel goed tot zeer goed verdient. 22% verdient net genoeg om rond te komen en 18% geeft aan dat men te weinig verdient en financiële problemen ervaart.

Lees het volledige Freelancer Focus rapport 2021

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

2 reacties op dit bericht

  1. Ikzelf krijg het steeds moeilijker als freelancer.
    Er steekt enorm veel tijd in werk zoeken en voorbereidingen alsook administratie nadien. Plus, vaak moeten we 3h per dag op de baan en geen tijd om te slapen (extra gevaar op de weg zowel in het heenrijden als terugrijden wegens vermoeidheid) omdat men enkele dagen na elkaar in antwerpen of brussel geboekt wordt. De klant of agency (in mijn geval hostessenbureau) vertikt het om verblijf betalen. Dit zou ook veel files kunnen vermijden alsook luchtvervuiling. Bijvoorbeeld deze week kreeg ik een voorstel om 2 dagen te werken in centrum brussel voor hetzelfde evenement, ik had enkel 6h de tijd om te slapen omwille van de uren, 3h zou ik onderweg geweest zijn omwille van de files plus dan 12h werken. Dit gaat al jarenlang zo aan de gang jammer genoeg. Misschien tijd voor verandering en verdieping? Indien u tips heeft waar ik terecht kan met deze zaak, zijn tips altijd steeds welkom.

  2. Dag Melissa, zoals je aangeeft, is dit een bijna onmogelijke situatie waar je geen voldoening, laat staan een fatsoenlijk levensstandaard uit haalt. Gelukkig ben je zelfstandige en kan je er dus ook zelf iets aan doen. Freelancen is niet als een pop aan een touwtje hangen, maar je eigen toekomstplan maken en de regie in handen nemen/houden. Er zijn loopbaan – en business coaches die je kunnen helpen met het uitwerken van jouw ideale business plan als freelancer waardoor je als een ondernemer in jouw domein actief bent en niet als een pure uitvoerder zoals nu het geval is. Kijk ook eens op de website van Unizo voor coaching en kijk op NextConomy in de vele artikelen die we publiceren over meer professioneel freelancen. Er zijn ook enkele webinars die je gratis kan bekijken.
    Je zal zien dat je als ‘echte ondernemer’ meer gelukkig bent en meer geld overhoudt.
    Veel succes gewenst! Marleen Deleu