"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Welk land is het goedkoopst om een bedrijf te starten?

Het starten van een nieuw bedrijf is niet zo eenvoudig als enkel het bedenken van een idee. Naast de tijdsinvestering die nodig is om een bedrijf te formuleren en op te zetten, is er vaak ook een grote kapitaalbehoefte.

Rapport van de Wereldbank

Voor een nieuw bedrijf moeten doorgaans verschillende vergoedingen voor licenties, vergunningen en goedkeuringen worden betaald, en veel overheden stellen ook minimumeisen aan het beschikbare kapitaal.

Deze kosten zijn relatief. Hoewel het in sommige landen op papier duurder kan zijn om een bedrijf te starten, wordt bij betaalbaarheid ook rekening gehouden met het relatieve inkomen.

Deze grafiek van BusinessFinancing.co.uk gebruikt gegevens uit het Doing Business 2020-rapport van de Wereldbank om de opstartkosten te onderzoeken voor een kleine tot middelgrote KMO in de grootste zakensteden in 190 landen.

De kosten van het starten van een bedrijf in verschillende landen

Vanuit een puur kostenperspectief is de betaalbaarheid van het opstarten van een bedrijf sterk afhankelijk van waar je je bevindt.

Sommige landen maken de kosten van zakendoen extreem laag om meer economische activiteit aan te moedigen. Andere landen hebben hoge of bijna ontoegankelijke tarieven om bestaande bedrijven te beschermen of gewoon om in te spelen op de ondernemersgeest.

In Europa zijn goedkope landen UK en Denemarken. In België kost het opstarten van een onderneming gemiddeld €2.402,- (0,74% van een maandloon) en in Nederland €2.190,- (0,59%). Italië is in Europe koploper met €4.876,- kosten of 2 x een maandloon.

Wat is de beste plaats om een bedrijf te beginnen?

Dat kan afhangen van de lokaal te overwinnen drempels. Maar de grootste barrière vergt tijd en vindingrijkheid: het juiste idee vinden op het juiste moment.

Bron: https://www.visualcapitalist.com/which-country-is-the-cheapest-for-starting-a-business/

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy