"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De arbeidsmarkt is in onbalans

Niet alleen in ons land ervaren organisaties forse tekorten aan talent. In 42 van de 43 landen en gebieden die in het kader van de ManpowerGroup Employment Outlook Survey van het derde kwartaal van 2021 werden bevraagd, verwachten werkgevers een toename van de personeelsbezetting. De schaarste wordt gevoed door de groeiende vraag naar arbeidskrachten.

Niet alleen in België

Ondanks het effect van de pandemie op de wereldwijde werkloosheid zien we in veel landen al tekenen van een veel krappere arbeidsmarkt. De oorzaken zijn ook steeds dezelfde: meer specialistische vaardigheidsvereisten, grote uitdagingen op het gebied van kinderopvang voor werkende ouders en toenemende concurrentie door de openstelling van nieuwe, meer aantrekkelijke sectoren. Met als gevolg dat bedrijven over de hele wereld meer dan ooit voor de uitdaging staan om geschoolde werknemers aan te trekken en te behouden.

Stijging in vraag vrs. minder aanbod

Bijna 7 op de 10 (69%) bedrijven melden een tekort aan talent en aanwervingsproblemen – een piek sinds 15 jaar. De 14e ManpowerGroup Talent Shortage survey biedt realtime gegevens en inzichten, die bedrijven en mensen nodig hebben om in te spelen op de trends van vandaag.

De COVID-19 pandemie heeft het werkgelegenheidslandschap aanzienlijk veranderd. Bedrijven met de minste flexibiliteit en op de werkplek gebaseerde functies hebben op dit moment de meeste moeite om banen te vervullen. Niet verwonderlijk dus dat ook in België de meest moeilijk invulbare posities in de logistieke sector, IT en productie te situeren zijn.

Bijkomend is er ook nog een explosie aan vacatures: nog nooit heeft de VDAB zoveel nieuwe vacatures ontvangen als in juni 2021. Meer dan 33.000 om precies te zijn, en dat is veel meer dan de 21.400 in juni 2019 voor de corona crisis. Bedrijven zijn duidelijk aan een inhaalbeweging begonnen na maanden lager activiteit of zelfs inactiviteit.

Bron:

https://go.manpowergroup.com/talent-shortage

https://go.manpowergroup.com/hubfs/Talent%20Shortage%202021/MPG_2021_Outlook_Survey-Global.pdf

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/toenemende-krapte-op-arbeidsmarkt-brengt-herstel-in-gevaar/10324247.html

TAPFIN, ManpowerGroup Solutions’ Managed Service Provider (MSP), provides comprehensive global and local solutions that optimize contingent workforce management and drive performance through people, process and technology. Our MSP has the capability to deliver oversight of your service providers and recruitment vendors. TAPFIN’s mission is to revolutionize the way in which organizations fulfill and manage their contingent workforce. TAPFIN’s sole focus is working with leading organizations to develop, deploy, and enable an integrated approach to analyzing and managing external talent on a global & regional basis. Bekijk alle berichten van Tapfin