Gratis werken of niet?

Werk je als freelancer soms gratis? En zo ja, waarom? Deze vraag stelde de redactie van NextConomy aan enkele freelancers. Dit zijn hun antwoorden.

De ene freelancer zegt resoluut neen, de ander doet het af en toe. De ene zegt dat gratis werken negatieve gevolgen heeft voor het freelance-zijn, de ander dat dit net zijn of haar carrière heeft vooruitgeholpen. De meningen en de motivatie erachter zijn dus verdeeld. Een overzicht van de reacties.

Neen

“Neen, nooit. Aan mijn goede service hangt een prijskaartje vast. Einde verhaal”, klinkt het resoluut in het neen-kamp: “Ik ben geen goed doel.”

Toch nuanceren enkelen die uitspraak: “Als ze mij vragen om iets gratis te doen, luidt mijn antwoord negatief. Tenzij het mijn voorstel is om iets kosteloos te doen.” En een ander zegt dat hij aan sommige projecten meer uren werkt dan dat hij factureert. “Dat is ook onbetaald werk, maar minder zichtbaar.”

Ja

Uit de reacties die we kregen, blijkt dat een groot deel van de freelancers gratis heeft gewerkt of werkt. De redenen zijn legio: uit passie voor hun job, om een interessante klant in huis te halen, de hoop om later betalende opdrachten te krijgen …

“Wanneer een klant me contacteert, krijgen ze steeds een gratis testversie”, getuigt een coach. “Zo leren ze mij en mijn werkmethode kennen en kunnen we aftoetsen of de noodzakelijke klik er is.”

Netwerk vergroten, meer zichtbaarheid creëren, nieuwe skills leren … zijn ook redenen om een project voor niets uit te voeren.  “Als startende freelancer werkte ik meestal aan kleinere projecten. En ik ben nu heel blij dat ik dat gedaan heb. Hierdoor is mijn netwerk vergroot, heb ik nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen en heb ik goede referenties gekregen.”

Portfolio

Vooral freelancers in de creatieve sector werken weleens kosteloos. De meest gehoorde reden bij deze groep is het aanleggen van een portfolio. “Soms doe ik een fotoshoot gratis omdat de foto’s mijn portfolio uitbreiden. Bovendien kan ik omdat het gratis is meer experimenteren tijdens de opdracht.”

Afhankelijk van de klant

Voor klanten maakt men minder vlug een uitzondering, voor vrienden des te meer. “Ik help graag goede vrienden, maar enkel als ik het voorstel en het me niet te veel tijd kost. Trouwens zij steken ook de handen uit de mouwen voor mij wanneer ik daar nood aan heb. Voor organisaties en klanten die ik niet ken, doe ik dat niet. Behalve als ze een interessante opdracht hebben waar ik nog weinig ervaring mee heb en dus heel veel kan bijleren, dan geef ik een korting.”

Vrijwilligerswerk

Ook voor non-profitorganisaties maken freelancers graag een uitzondering. Ze zien dat niet als gratis werken, maar als vrijwilligerswerk. “Ik werk af en toe als vrijwilliger voor een goed doel waar ik achter sta. Hierdoor ontmoet ik nieuwe mensen en krijg ik de kans om iets nieuws te proberen. Het doorbreekt de sleur van het freelance-bestaan.”

“Ik zet me af en toe in voor een goed doel waar men gepassioneerd en onbetaald werkt. Geld is niet alles en de appreciatie die ik terugkrijg is een beloning op zich. Ik beweer niet dat het als freelancer onze plicht is om de wereld te verbeteren, maar soms kan iets kosteloos doen een beter beeld geven van onze freelance-status.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *