Voorafbetalingen van belastingen: ook voor eenmanszaken verplicht

Om voor je eenmanszaak een belastingstijging te vermijden, moet je doorheen het jaar al voorschotten betalen op je uiteindelijke belasting. Net als voor vennootschappen zijn deze zogeheten ‘voorafbetalingen’ verplicht. Doe je die niet, dan riskeer je een boete onder de vorm van een belastingverhoging. Hier vind je een overzicht van jouw deadlines en to-do’s.

Omdat je als zelfstandige nog niet weet hoeveel je in het komende jaar zal verdienen, denk je beter al vooruit. Aan de hand van jouw inkomsten van het voorbije jaar kan je alvast een inschatting maken van de belastingen die je verschuldigd zal zijn. De fiscus moedigt aan om een deel van deze uiteindelijke belasting al vooraf te betalen. Zo vermijd je verrassingen bij de eindafrekening en extra kosten.

Wat houdt de belastingverhoging precies in?

De belastingverhoging kan het best gezien worden als een laattijdige intrest die de fiscus je aanrekent als je geen voorschotten hebt betaald. Voor eenmanszaken geldt voor het aanslagjaar 2022 (inkomstenjaar 2021) het tarief van 2,25%.

Verduidelijking met een voorbeeld

Stel: als zelfstandige ondernemer heb je, na aftrek van je beroepskosten, een netto belastbaar beroepsinkomen van 50.000 euro. Hierop moet je bijvoorbeeld 15.600 euro (basis)belasting betalen. Heb je in de loop van het jaar geen voorafbetalingen gedaan, dan word je een verhoging aangerekend.

De berekeningsbasis is gelijk aan 106% van de belasting verschuldigd op de inkomsten die vatbaar zijn voor vermeerdering: 15.600 euro x 1,06 = 16.536 euro. Op basis daarvan wordt de vermeerdering berekend, die bedraagt 2,25% van 16.536 euro = 372,06 euro.

Goed om te weten!

  • Bij zelfstandigen wordt slechts 90% van de vermeerdering in aanmerking genomen. Concreet zal je dus slechts 334,85 euro moeten betalen.
  • Je moet geen toelage betalen als het bedrag lager is dan 0,5% van de basisbelasting of niet hoger is dan 80 euro.

De deadlines

Er zijn 4 tijdstippen waarop je voorafbetalingen kan doen. Valt je boekjaar samen met het kalenderjaar, dan gaat het om 12 april, 12 juli, 11 oktober en 20 december 2021. In principe kan je tot 20 december 2021 wachten om je voorafbetalingen te regelen. Maar let op: de voorschotten geven je recht op een vermindering van je belastingverhoging, en dat percentage daalt naarmate je later stort:

  • Voorafbetaling vóór 12 april 2021: bedrag van de 1ste voorafbetaling x 3%
  • Voorafbetaling vóór 12 juli 2021: bedrag van de 2de voorafbetaling x 2,5%
  • Voorafbetaling vóór 11 oktober 2021: bedrag van de 3de voorafbetaling x 2,00%
  • Voorafbetaling vóór 20 december 2021: bedrag van de 4de voorafbetaling x 1,50%

Hoeveel stort je best (per keer)?

Hoeveel voorschotten je betaalt, kies je uiteindelijk zelf. Idealiter maak je een inschatting van de belasting die je uiteindelijk zal moeten betalen, waarna je het bedrag van de voorafbetalingen bepaalt. Laat je hierbij adviseren door je boekhouder-belastingconsulent die voor jou simulaties kan maken.

Vrijstelling mogelijk?

Niet iedereen valt onder dit regime van voorafbetalingen, maar de uitzonderingen zijn beperkt. Ben je pas gestart als zelfstandige in hoofdberoep in 2019, 2020 of 2021? Dan hoef je geen belastingvermeerdering te betalen voor inkomstenjaar 2021.

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies.

Bekijk alle berichten van SBB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *