"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Juridische risico’s bij het organiseren van een Talentpool

Talentpools zijn ‘hot issue’ in de strijd tegen talentschaarste. Maar wat zijn talentpools precies en wat zijn de meest voorkomende valkuilen?

Waarom zijn talentpools zo noodzakelijk voor opdrachtgevers en freelancers? “Ze bieden zekerheid voor beide partijen”, zegt Ellen Saeys, Head of TAPFIN Operations Belux tijdens de NextConomy-webinar Juridische risico’s bij het organiseren van een Talentpool. “Bedrijven zijn zeker dat ze het juiste talent op tijd binnenhalen, freelancers dat ze op het goede moment een boeiende opdracht vinden.”

Hoewel de voordelen van talentpools duidelijk zijn, worden zowel opdrachtgevers als freelancers geconfronteerd met een aantal juridische risico’s. Volgens Pieter Decruynaere, Corporate Legal Manager bij ManpowerGroup Belgium, zijn de drie meest voorkomende valkuilen bij talentpools: schijnzelfstandigheid, GDPR en contractvoorwaarden.

Wat zijn talentpools?

Een talentpool is een database met kandidaten: vaste werknemers, uitzendkrachten, freelancers … “Belangrijk is om zo’n pool te onderhouden en regelmatig nieuwe talenten aan te trekken”, verduidelijkt Ellen. “Een Excel-lijst waar je de gegevens van een paar kennissen bijhoudt, is niet voldoende.”

“Stel als ceo of verantwoordelijke volgende vragen om je databank op punt te houden: welke uitdagingen heeft mijn organisatie, welke talenten heb ik nodig om de doelstellingen te halen, waarom is het voor dat talent interessant om voor mijn organisatie te werken, … En giet die antwoorden in een uitgekiend marketingplan om de juiste kandidaten aan te trekken.”

“Voor freelancers is het relevant om volgende vragen te stellen: welke projecten boeien mij, waarmee is de organisatie bezig, welke kennis kan ik inzetten …”

Schijnzelfstandigheid

Eén van de risico’s bij het opzetten en onderhouden van een talentpool is schijnzelfstandigheid. “Omdat in een pool verschillende profielen zitten, vergroot de kans dat je bijvoorbeeld als verantwoordelijke niet meer weet wie onder welk statuut in je team werkt. Waardoor het kan voorkomen dat je een freelancer gaat benaderen als een werknemer”, verklaart Pieter.

“Schijnzelfstandigheid voorkomen is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de opdrachtgever en de freelancer. Schijnzelfstandigheid vermijd je onder meer door een sluitend contract op te stellen.”

Lees ook:

GDPR

De General Data Protection Regulation, kortweg de GDPR, zijn Europese richtlijnen die ervoor zorgen dat persoonlijke gegevens beschermd worden. De sancties bij een inbreuk zijn torenhoog.

“Opdrachtgevers en intermediairs zoals een MSP moeten heel goed bijhouden van wie ze welke gegevens bijhouden en hoe ze die verwerken”, duidt Pieter. “Dat geldt trouwens ook voor freelancers. Beheren zij de gegevens van hun klanten correct?”

Lees ook:

Contractuele aandachtspunten

De gouden tip van dit webinar is voorspelbaar, maar toch zondigen opdrachtgevers en freelancers hier nog al te vaak tegen: zorg ervoor dat je contract in orde is nog voor de opdracht start. Zo voorkom je onaangename verrassingen bij beide partijen.

“Let als freelancer op de voorwaarden zoals aansprakelijkheid en concurrentiebeding”, zegt Ellen. “Veel bedrijven werken met een gestandaardiseerd contract om juridisch in orde te zijn en om snel te kunnen schakelen bij de aanwerving. Maar er is vaak nog een onderhandelingsmarge.”

Lees ook:

Freelancers en contracten. Negen tips voor een goede samenwerkingsovereenkomst.

  • Je kan de slides van het webinar hier downloaden
  • Herbekijk hieronder de opname van het webinar

NextConomy Mini Learnings Legal

Je kan nog tot 22 juni 2021 deelnemen aan de reeks met 5 webinars over juridische aandachtspunten in de samenwerking tussen opdrachtgevers en freelancers. Alle informatie en je aanmelden hier. Het verslag en de opname van de vorige afleveringen vind je hier.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert