"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Slim: ook freelancers maken een business plan! Tips en templates

Wat is jouw aanbod? Welke klanten wil je bereiken? Hoe ga je geld verdienen? Start je als freelancer, dan komen er heel veel vragen op je af. Een businessplan opstellen biedt soelaas. In dit artikel vind je tips en templates.

Ook al hoef je als startende freelancer niet aan te kloppen bij de bank voor extra financiële middelen, een businessplan of ondernemingsplan verplicht jou om na te denken over de haalbaarheid van je ondernemersdroom, je strategie en je doel. Toegegeven, er kruipt heel wat tijd en energie in het ontwikkelen van een plan. Maar achteraf win je hier alleen maar bij omdat je duidelijk je pad voor ogen hebt.

Wat zet je in een businessplan?

  • Korte voorstelling van je zaak
  • Korte omschrijving van je dienst
  • Jouw missie en visie
  • Marktanalyse: klanten, leveranciers en concurrentie
  • De zwaktes, sterktes, kansen en bedreigingen van je onderneming (SWOT-analyse)
  • Jouw marketingplan
  • Eventuele partnerships
  • Kosten, inkomsten en financiële middelen

Tips voor een sterk businessplan 

TIP 1 – Schakel hulp in.

Een businessplan opstellen kan je heel goed alleen. Toch is het een goed idee om hulp in te schakelen. Op Facebook vind je tal van Freelancersgroepen die jou graag helpen met een specifieke vraag, bij je boekhouder kan je terecht voor het cijferwerk en eventueel kan je beroep doen op een professionele coach die stap voor stap het plan met jou doorloopt.

Tip 2 – Wees realistisch.

Het is verleidelijk om je businessplan zo op te stellen dat je binnen het jaar al jouw doelstellingen realiseert. Maar dat is dan enkel op papier zo. De werkelijkheid op langere termijn is een ander verhaal.
Een businessplan opstellen doe je niet op één dag of op één week. Een businessplan is eigenlijk ook nooit af. Neem je tijd en als er iets niet werkt in jouw plan, pas het dan aan.

Tip 3 – Schrijf je businessplan beknopt en volgens een logische structuur.

Maak een overzichtelijke onderverdeling en lijst je ideeën, suggesties en info op in bijvoorbeeld een opsomming.

Vertrek vanuit je sterktes.  Focus op je talenten en ga partnerships aan op de gebieden waar je minder goed in bent. En nog een belangrijk aandachtspunt in je plan: wat maakt jou uniek?

Tip 4 – Maak een overtuigende elevator pitch.

Een elevator pitch in een samenvatting van ongeveer een halve A4 waarin je vermeldt wie je bent, wat je wil doen en hoe je dat gaat doen. De pitch schrijf je vaak als laatste wanneer alles klaar en duidelijk voor je is, maar dat je vooraan publiceert.

Templates businessplan

1.     Startersplan van Unizo

Het Startersplatform van Unizo helpt je om stap voor stap je plan uit te schrijven. Je krijgt tips en advies bij de verschillende aspecten die bij een eigen onderneming komen kijken. En je kunt je laten inspireren door ondernemers en experten die aan bod komen in de video’s.

2.     Businessplan van Flanders DC

Op de website van Flanders DC kan je je een template van een businessplan aanvragen. Ook vind je er heel wat info zoals In negen stappen naar een businessmodel.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert