"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancers en hun grootste angst

Niet genoeg talent hebben, niet genoeg kunnen verdienen, niet meer mee kunnen met de vraag van de markt … Waar liggen freelancers wakker van?

Niet genoeg talent hebben, niet genoeg kunnen verdienen, niet meer mee kunnen met de vraag van de markt … Waar liggen freelancers wakker van?

Concurrentie

Zijn de vaardigheden die ik nu heb, nog relevant in de toekomst? Het is een vraag waar veel freelancers mee worstelen. Ze zien de concurrentie oprukken en de technologische versnellen.

Onder de creatievelingen komt het soms voor dat hun werk gestolen en gekopieerd wordt. Ook zijn sommige freelancers bang dat een andere freelancer hun klant of opdracht zal afsnoepen.

De wereld is een dorp en voor opdrachtgevers wordt het steeds gemakkelijker om freelancers te vinden in het buitenland. De angst heerst dan ook dat men vervangen wordt door een ondernemer die hetzelfde werk levert aan een lager tarief.


Een gouden tip: probeer om 1 dag per week in te plannen om te werken aan je onderneming, om workshops te volgen, boeken te lezen, en bij te leren on the job.


Financieel

Niet genoeg opdrachten scoren, is een andere grote bekommernis bij freelancers. Aansluitend hierbij hoort de noodzaak om mijn tarief te verlagen en dat ik opnieuw een vaste baan moet gaan zoeken.


TIP: lees ook: Je tarieven verlagen door corona? Verhogen, ja!


Een andere kopzorg is het vinden van klanten. Vooral voor starters een harde klus waardoor soms de twijfel toeslaat: “ik ben bang dat mijn ondernemersdroom nooit werkelijkheid wordt.”

Persoonlijk

Ziek worden waardoor je voor een lange tijd geen inkomsten genereert, staat in deze categorie op de eerste plaats. Daarom is het belangrijk om al bij de start van je freelancecarrière een buffer te voorzien en om de juiste verzekeringen af te sluiten.


TIP – lees ook: Welke verzekeringen ben je als freelancer verplicht om af te sluiten?


Daarnaast wordt ook eenzaamheid vernoemd. Het is wel erg eenzaam werken, zo thuis alleen. Door de crisis en de lockdown hebben sommigen het idee dat ze enkel nog kunnen werken.

Boekentip

Spreken in het openbaar? Jezelf op de eerste plaats zetten? Beslissingen nemen? Veranderen van baan? Falen?  Waar ben jij bang voor? Internationaal bestsellerauteur Susan Jefferson geeft in haar boek Feel The Fear And Do It Anyway inzichten en hulpmiddelen om jouw angsten te overwinnen.


Tip – lees ook: 10 Boekentips van freelancers aan freelancers


Conclusie

Freelancers zijn net als iedereen ook mensen met dezelfde dromen maar ook dezelfde angsten en beperkingen. Het is dus ok om fouten te maken, niets menselijks is je vreemd. Stop daarom om je zorgen te maken wat anderen van jou kunnen denken of zeggen … Het maakt gewoon niet uit. Wees gewoon jezelf, doe je ding, en probeer om de persoon te worden die je graag wil zijn.

Wat is jouw grootste angst? Vertel het ons in een reactie hieronder.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

Eén reactie op dit bericht

  1. Ik begrijp de onzekerheid en de angsten volkomen. Tegelijk kun je stellen dat je werkzekerheid vergroot door voor meerdere bedrijven te werken.

    Als werknemer heb je 1 grote vis. Als die wegvalt, heb je niets meer. Als freelancers werk je voor meerdere klanten, als er 1 wegvalt, heb je er nog altijd x-aantal andere over.

    Vertrouw op je netwerk & je competenties. Kijk naar de moeite die je doet om nieuwe klanten binnen te halen. Dat is niet altijd evident. Verdiep je relatie met je klanten zodat men voor je kiest voor wie je bent. De kans verkleint dan dat men je inruilt voor een andere omdat die een paar euro goedkoper is.