"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

1 op de 2 jongeren heeft een ondernemersdroom

Voor de helft van de jongeren is een zelfstandige activiteit een optie. De voornaamste redenen? Het nastreven van een droom, meer autonomie en van een hobby een beroep maken. Dat blijkt uit een studie van het expertisecentrum jeugdbeleid De Ambrassade en de arbeidsbemiddelaar VDAB bij 900 jongeren tussen 16 en 30 jaar.

Ondernemen spreekt jongeren aan. 34,5% van de jongeren ziet zichzelf ooit volledig als zelfstandige of freelancer werken. 22,1% ziet zich dit zelf ooit doen naast een job in dienstverband. 22% van de jongeren heeft aan het niet te weten. Slechts 21,4% ziet zichzelf niet als zelfstandige werken. De onderzoekers vroegen aan de jongeren om tot drie redenen te geven waarom ze zouden kiezen voor het ondernemerschap.

Redenen ondernemerschap bij jongeren

Werkende jongeren

Werkzoekende jongeren

Mannen en laaggeschoolden

Het zijn in het bijzonder mannen en laaggeschoolden die zich significant meer als zelfstandige zien werken. Zij worden nu vaker tewerkgesteld in jobs waar er net minder reguleringsmogelijkheden en autonomie zijn.

Uit de gesprekken kwam ook naar voor dat een verlies van vertrouwen in de reguliere jobs in dienstverband maar ook het positief imago als ondernemer mogelijks verklarende factoren zijn waarom ondernemerschap specifiek laaggeschoolde jongeren aantrekt.

Waarom niet kiezen voor ondernemerschap

Voor wie niet kiest voor een zelfstandige activiteit, is de voornaamste reden vooral financieel: het geld niet hebben om zelf een zaak te starten, bang zijn om te mislukken of failliet te gaan en het lastig vinden om te leven met een inkomen dat onzeker is.

Bron: Hoe willen jongeren werken in de toekomst? (.pdf)

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert