"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

En toen kwam corona: 5 freelancers getuigen

Covid-19 en de bijhorende lockdown heeft de plannen doorkruist van heel wat freelancers. 5 freelancers getuigen hoe zij hun zaak door de coronacrisis hebben geloodst en wat ze verwachten van de toekomst.

Gewoon afwachten, genieten van de opgelegde vakantie of een nieuw businessmodel bedenken: preventieadviseur en -coach Erna Mathues, verlies- en rouwcoach Roeland Heyvaerts (Humatter), B2B marketing manager Lien De Leenheer (Frankly Speaking), pr & consultancy Manon Acke (Two is a Crowd) en copywriter/loopbaancoach Anouk Mouton (Azur/Diaspoor) vertellen welke impact de crisis had en heeft op hun zaak.

Hoe heeft de coronacrisis jouw onderneming beïnvloed?

Erna: “Ik was net voor de crisis uitbrak, gestart als freelancer en door de lockdown moest ik alles on hold zetten. Ik geef onder meer EHBO-opleidingen en die kan je niet online geven. Bovendien is mijn publiek niet zo computer minded.”

Manon: “Enkele projecten armer, maar vooral veel inzichten rijker. Tijdens de lockdown-periode heb ik samen met een vriendin een postkaartenactie opgezet ten voordele van Dokters van de Wereld. We hebben meer dan 10.000 euro ingezameld voor de mensen die geen kot hebben.”

Anouk: “De eerste weken ervaarde ik als een welgekomen vakantie, maar daarna kwam toch de onrust wat opzetten omdat opdrachten uitbleven. Ik ben toen beginnen nadenken over wat me nog allemaal interesseert en na een verloren namiddag rondsurfen, stootte ik op een vacature van freelance loopbaancoach. Dat leek me wat. Ik heb inmiddels al de opleiding afgerond. Ik ga nu naast copywriter ook als loopbaanbegeleider aan de slag.”

Roeland: “Voor de crisis werkte ik 80% voor particulieren en 20% voor bedrijven. Het was vooral de eerste groep die tijdens de crisis hun traject stopzette. Daarom richt ik me de laatste maanden meer op bedrijven.”

“Om toch voldoende omzet te draaien, moest ik mijn klanten overtuigen dat ik dezelfde meerwaarde zowel offline als online kan bieden. 45-plussers spreken liever fysiek af, terwijl twintigers en dertigers vaker kiezen voor het online gebeuren.”


Neem deel aan de Freelancer Focus bevraging van Love to be Free

Ben jij een freelancer en/of opdrachtgever? Vul dan deze jaarlijkse bevraging in over freelance ondernemen in Vlaanderen en Brussel. Op 17 september stelt Love to be Free de resultaten van het ‘Freelancer Focus rapport’ voor tijdens de Dag van de Freelancer. Neem deel aan de bevraging


Welke lessen heb je geleerd?

Lien: “In april was ik zo gefrustreerd door het hele gebeuren dat ik in de facebookgroep van mijn netwerkorganisatie Notworking eens mijn hart luchtte. Ik was onder meer kwaad omdat dit de tweede crisis is die wij over ons heen krijgen als dertiger, waardoor het zeer moeilijk is om echt iets stevig op te zetten. Ik zag in mijn netwerk hoe bij velen de financiële reserves verdampten en sommigen hebben nu maanden later nog steeds geen uitzicht op nieuwe opdrachten. Het viel ons ook op hoe weinig hierover in de media werd gezegd. Nu, na zes maanden, spreekt men eindelijk over de drama’s in de cultuur- en evenementensector.”

Manon: “Ik heb er bewust voor gekozen om geen paniekvoetbal te spelen en mijn business model niet volledig om te gooien. Wel heb ik beseft dat ik maximaal wil focussen op in-house klanten. Die manier van werken biedt namelijk meer zekerheid, de mogelijkheid om echt in hun wereld te duiken en korter op de bal te spelen.”

Anouk: “Ik voel nu meer dan ooit dat je het als generalist in een sowieso al verzadigde markt moeilijk hebt. Daarom overweeg ik om mij als copywriter te specialiseren in een bepaald thema zodat relevante klanten me vlotter gaan vinden, via een eigen blog of op LinkedIn.”

Welk toekomstperspectief zie jij?

Erna: “Ik heb helemaal geen spijt dat ik net nu gestart ben als freelancer. Ik hoop om in september te starten met de winteropleidingen. De bedrijven waar ik les kan geven, hebben zich al aangepast aan de maatregelen, dus dat zou vlot moeten verlopen. Ik vind het wel jammer dat de overheidsregels voor freelance docenten zo onduidelijk zijn. Ik vind dat freelancers niet beschouwd worden als volwaardige ondernemers.”

Lien: “In april heb ik 1 dag per week gewerkt, maar sinds mei zit mijn agenda vol tot het einde van het jaar. Ik merk ook rondom mij dat de meeste B2B-bedrijven weer volop draaien. Behalve uiteraard de toeristische, cultuur- en evenementensector en hun toeleveringsbedrijven. Ik hoop vooral dat deze periode duidelijk heeft gemaakt dat een bedrijf wel degelijk kan draaien met een groot percentage thuiswerk. Bedrijven die dat nu nog niet doorhebben, zullen ervan tussenvallen omdat ze het juiste talent niet meer gaan aantrekken.”

Welke tips heb je voor andere freelancers?

Lien: “Je hoort als zelfstandige dikwijls dat je kosten moet maken om zo min mogelijk belastingen te betalen, met als gevolg dat sommigen nu geen reserves hebben. Mijn tip is dan ook: vraag een hoog genoeg tarief zodat je een financiële buffer kan opbouwen. Deze crisis heeft aangetoond hoe belangrijk dat is. Maar ook als je bijvoorbeeld ziek wordt, heb je dat potje nodig. Een verzekering Gewaarborgd Inkomen compenseert niet voldoende het omzetverlies.”

“Zoek de jaarcijfers op van de bedrijven die met jou willen samenwerken. Of vraag ernaar. Een organisatie die geen financiële problemen heeft, geeft die jou meteen. Maak niet de fout om gelijk welke opdracht te aanvaarden omdat je het geld nodig hebt. Want als achteraf blijkt dat men jou niet kan betalen voor het afgeleverde werk, zit je nog dieper in de penarie. Weet dus met wie je werkt. Doe je research.”

Anouk: “Klamp je niet vast aan wat je nu doet of wat je nu kunt. Je kan meer dan je denkt. Blijf jezelf heruitvinden, zoek naar een gezonde financiële mix en reken niet op één inkomstenbron.”

Manon: “Schiet niet meteen in paniek. Voor jou bestaande klanten kan het dan overkomen alsof je de zaken niet op orde hebt en dat je tijdens een moeilijk moment niet helder kan nadenken. Het is beter om eerst even af te wachten, goed na te denken en dan pas knopen door te hakken.”

 


Neem deel aan de Freelancer Focus bevraging van Love to be Free

Ben jij een freelancer en/of opdrachtgever? Vul dan deze jaarlijkse bevraging in over freelance ondernemen in Vlaanderen en Brussel. Op 17 september stelt Love to be Free de resultaten van het ‘Freelancer Focus rapport’ voor tijdens de Dag van de Freelancer.

Neem deel aan de bevraging


 

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert