SLUIT MENU

Een Marktplaats voor inhuur extern talent: vernieuwend of niet?

Onlangs kondigde SAP Fieldglass, een van de toonaangevende globale Vendor Management System (VMS) providers, de lancering aan van hun External Talent Marketplace. Deze Marktplaats voor extern talent brengt leveranciers en bedrijven samen op een centraal platform om open vacatures voor tijdelijke werkkrachten in te vullen. In dit artikel gaan we na wat de voordelen zijn van een Marktplaats in vergelijking met een traditionele VMS oplossing. Vervolgens kijken we naar de mogelijke impact  op de Belgische – en Nederlandse markt.

Wat is een VMS en wat zijn de voordelen?

Zoals de naam het reeds aangeeft, maakt een Vendor Management System (VMS) het bedrijven eenvoudiger om hun leveranciers van extern talent, zoals uitzendkantoren, contractors & consultants, aan te sturen en te beheren. Het VMS brengt een wildgroei aan leveranciers op transparante wijze terug naar een structuur met hoofdleveranciers en niche leveranciers. In het VMS kunnen verschillende workflows opgesteld worden die elke job categorie linkt aan een geprefereerde – en gekwalificeerd leverancier. De VMS technologie stuurt vervolgens goedgekeurde job posities, al dan niet automatisch, naar deze leveranciers.  Dit leidt onder meer tot een heldere leveranciers- en volume consolidatie, en een sluitend en helder inhuur proces, in combinatie met efficiënt leveranciers beheer.

Waarin verschilt een Marktplaats met een VMS?

Een publieke Marktplaats werkt net andersom. Het biedt bedrijven net de mogelijkheid in contact te komen met een heleboel leveranciers of freelancers die ze nog niet kennen en die dus nog niet gekwalificeerd zijn. Bedrijven krijgen hiermee  brede toegang tot de markt voor zeer specifieke niche profielen. Niche profielen die de vaste leveranciers niet of niet voldoende snel ingevuld krijgen. De Marktplaats geeft inkopers bovendien de kans hun vaste leveranciers voortdurend te onderwerpen aan een real-time benchmark voor bepaalde profielen door vooraf vastgestelde tariefkaarten in het VMS te toetsen aan de werkelijke marktsituatie. Tenslotte geeft de Marktplaats omgekeerd aan leveranciers de kans om in contact te komen met potentieel nieuwe klanten.

Zowel het traditionele VMS model als de Marktplaats hebben dus hun eigen specifieke doel en daarbij horende voordelen. Bij optimaal gebruik kunnen beiden uiterst compatibel ingezet worden.

Zowel het traditionele VMS model als de Marktplaats hebben dus hun eigen specifieke doel en daarbij horende voordelen. Bij optimaal gebruik kunnen beiden uiterst compatibel ingezet worden. 

Een Marktplaats een innovatie op de VMS markt? Absoluut! Zeker in de USA

SAP Fieldglass kondigde haar specifieke Marktplaats aan voor de USA, waar het ongetwijfeld een innovatief concept is. Het “oer”-VMS model bestaat ondertussen ruim 20 jaar in de USA. Een Marktplaats die bedrijven toelaat om, enerzijds de publieke Marktplaats vrij te doorzoeken op interessante profielen of in de marktplaats vacatures te plaatsen die door “nieuwe” leveranciers kunnen ingevuld worden, is ongetwijfeld een grote innovatie voor de thuisbasis van de VMS technologie. Volgens SAP Fieldglass werd deze innovatie uitgebracht als antwoord op de huidige economisch onzekere tijden voor bedrijven in hun zoektocht naar de juiste externe profielen.

Een Marktplaats: vernieuwend in de Lage Landen? Toch niet!

Voorlopig lanceert SAP Fieldglass haar External Talent Marketplace enkel in de USA en is het afwachten op een release voor de Europese markt. Maar niet getreurd voor wie een Marktplaats voor externe profielen wil inzetten op eigen bodem. Het concept van een Marktplaats is namelijk helemaal niet nieuw in België en Nederland. Het tweejaarlijks rapport ‘VMS systemen in Nederland en België’ van Mark Bassie en Marleen Deleu biedt een overzicht van alle gebruikelijke VMS aanbieders in beide landen, alsook hun functionaliteiten. Marktplaatsen worden reeds meer dan 10 jaar aangeboden doorj diverse lokale VMS providers waaronder Connecting-Expertise, Nétive, HireMe & proUnity. Deze lokale Marktplaatsen zijn vaak naadloos geïntegreerd met de VMS oplossing en bieden niet zelden toegang tot zelfstandige contractors en/of nieuwe leveranciers. Voor publieke sectoren in België en Nederland is een geïntegreerde Marktplaats in de VMS vaak onontbeerlijk om te voldoen aan Europese richtlijnen op mededinging, iets watheeft bijgedragen aan hun succes. Op dat vlak verdienen onze lokale VMS providers erkenning voor hun pionierswerk in dit Marktplaats concept.

Onze lokale VMS providers verdienen erkenning voor hun pionierswerk in het Marktplaats concept.

Wil je meer weten over VMS systemen?

Vanaf 15 september 2020 organiseert NextConomy een reeks van 10 Mini Learnings over ‘Extern talent optimaal beheren met een VMS’. Deze 10 online workshops vinden elke 2 weken plaats op dinsdag van 11.30 u tot 12.15 u. Gemakkelijk in te plannen in je agenda, kort en krachtig, maar vooral informatief en interactief. Deze reeks is bedoeld voor HR Managers, Talent Acquisition Mgrs. en Inkopers van ingehuurd talent, die op zoek zijn naar de voor hun organisatie beste manier om externen te vinden en beheren.

Alle informatie over de Mini Learnings en je aanmelden, kan hier.

Dennis Van de Vijver
Dennis is an independent business consultant who helps companies in search of the right strategy, partners and technology solutions to manage their contingent workforce. His previous background as a corporate purchaser of IT & Contingent Workforce, brought him to the industry of Vendor Management Systems (VMS) & Managed Services Providers (MSP) more than 10 years ago. He held several successful European roles in Product Management, Solution Design, Account Management & Partner Management at one the leading international VMS providers. Bekijk alle berichten van #Dennis Van de Vijver

3 reacties op dit bericht

 1. Beste Dennis,

  Ik denk dat je de grootste onafhankelijke martkplaats voor hoger opgeleide interim en freelance professionals uit Nederland nu vergeet, https://planetinterim.nl. (geen kraam op een markt zoals de portals van grote bedrijven en overheden meestal zijn…) 😉

  Planet Interim is een onderneming uit Amsterdam en bestaat sinds 2010. Wij zijn partner van ZiPconomy in Nederland van het eerste uur. Planet Interim breidt uit, ook internationaal. Zie bijvoorbeeld de sites in België (https://planetinterim.be), Frankrijk (https://planetinterim.fr), Duitsland (https://planetinterim.de), UK (https://planetinterim.co.uk) en last but not least Bulgarije (https://planetinterim.bg).

  • Dag Niels,

   Hartelijk dank voor de waardevolle aanvulling. Het artikel focust zich op de marktplaatsfuncionaliteit die VMS providers aanbieden, maar het is belangrijk onafhankelijke marktplaatsen los van een VMS een plaats te geven aangezien ze zoals je aangeeft een brede groep externe professionals & bedrijven samenbrengt.

 2. Goed artikel @dennisvandevijver
  In aanvulling denk ik dat het niet óf VMS óf Marktplaats is.
  De VMS en MSP kunnen de vraag naar de juiste interne en externe platformen/marktplaatsen brengen en tevens naar staffing leveranciers, soms allebei om aanbiedingen te vergelijken. Het opzetten van een decision tree om de vraag te kanaliseren naar de juiste aanbiedere is daarbij van belang.
  De afhandeling van de Markplaats resources zal ook vaak via de VMS gebeuren.