"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Door de snelheid van de huidige technologie, moet je je rekruteringsproces in vraag stellen”

“Ik heb de meest belangrijke job in de organisatie waar ik werk”, zegt Stefaan Arryn VP People bij Silverfin, het cloudplatform voor accountants. “Of je nu software ontwikkelt of hamburgers bakt, je onderneming staat of valt met de kwaliteit van je mensen. Net daar ligt de grootste uitdaging.”

“De organisatie zit niet meer in de drivers seat, maar de medewerker. De War for talent is een oorlog die we nog nooit eerder hebben gezien. Er zijn nu dubbel zoveel vacatures op de markt dan tien jaar geleden. Dat zorgt ervoor dat je als bedrijf een pak creatiever uit de hoek moet komen om de juiste mensen aan te trekken en te houden”, getuigt Stefaan.

Contractvorm van secundair belang

“Bij Silverfin maken we geen onderscheid in het type profiel dat we rekruteren. We willen eerst de juiste mensen vinden en dan pas bekijken we welk statuut we kunnen aanbieden. Het komt voor dat medewerkers met een gelijkaardige functie een ander contractstatuut hebben of ze werken ook nog voor andere bedrijven.”

“Wij vinden heel gemakkelijk onze IT-mensen, net omdat wij heel veel vrijheid bieden in de keuze van statuut. Hierdoor kunnen ook kandidaten uit andere landen solliciteren op onze vacatures. We hebben bijvoorbeeld een developers team waarbij de leidinggevende in Letland woont en de medewerkers in Portugal, Turkije en Rusland.”

Uberisatie van de arbeidsmarkt

“Ook ons personeelsbeleid is onderhevig aan trends vanuit Scandinavië. Zo zien we dat meer en meer uitvoerende profielen zelfstandig worden, waar dat vroeger enkel voor consultants en IT’ers weggelegd was. In Amsterdam bijvoorbeeld vind je nog moeilijk een kelner om vast in dienst aan te werven. Ook die werken vaak op zelfstandige basis.”

De uberisatie van onze arbeidsmarkt, zo wordt die trend soms genoemd. En volgens mij klopt dat wel. Technologie zorgt ervoor dat vraag en aanbod veel gemakkelijker met elkaar in contact komt.”

Risico bij schaarste

“Door de snelheid van de huidige technologie, moet je je rekruteringsproces in vraag stellen. Kandidaten willen binnen de week weten of ze bij jou kunnen starten of niet, anders kiezen ze voor een andere opportuniteit. En dat geldt zowel voor vast als voor flex. Het grote risico bij die schaarste is dat je als bedrijf moet gaat toegeven op kwaliteit. Die valkuil moet je ten alle tijde vermijden. Je wil geen mensen aantrekken die minder aansluiten bij jouw verwachtingen.”

Netwerk

“Elke organisatie wordt op een bepaald moment geconfronteerd met vraag of ze een inkoper in huis moeten halen of niet. Voor mij maakt het niet uit bij wie die kennis zit, intern of extern. Dat is niet mijn grootste zorg.”

“Mijn grootste zorg is of ik een netwerk heb waar ik op terug kan vallen wanneer ik een vraag krijg die ik nog nooit eerder heb gekregen. Elke professional moet zijn netwerk uitbouwen en voelsprieten hebben voor wie hem met wat kan helpen, zowel in company als daarbuiten.”

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert