"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Brussel telt 2 nieuwe ondersteunende structuren voor kandidaat-zelfstandigen

Brussel wijst elf ondersteunende structuren aan voor kandidaat-zelfstandigen. Dat zijn er twee meer dan vroeger. De nieuwkomers zijn OrientaEuro uit Etterbeek en Keybox Solutions uit Schaarbeek.

Het is de tweede keer dat Brussel ondersteunende structuren aanwijst. De eerste aanwijzing was geldig tot eind 2019. De tweede aanwijzing geldt vanaf 1 januari 2020 en loopt tot 31 december 2021. De negen structuren die al voor de periode tot 31 december 2019 waren aangewezen, zijn er ook in de tweede aanwijzing bij. Maar er zijn er nu dus ook twee nieuwkomers.

Wat doen ondersteunende structuren?

De ondersteunende structuren spelen een belangrijke rol bij de toekenning van de premie aan Brusselse niet-werkende werkzoekenden die zich als zelfstandige in hoofdberoep vestigen. Om recht te hebben op die premie moet de kandidaat-zelfstandige zich gedurende alle fasen van zijn vestiging laten bijstaan door een ondersteunende structuur.

Concreet bestudeert een ondersteunende structuur de technische, commerciële en financiële haalbaarheid en de opportuniteiten van de voorgenomen activiteit. Pas als dit uitmondt in een gunstig opportuniteitsadvies, opgemaakt op basis van een marktstudie, een strategische analyse en een businessplan, kan de kandidaat-zelfstandige een premie aanvragen. De ondersteunende structuur biedt vanaf de beslissing tot toekenning van de premie gedurende minstens zes maanden gratis ondersteuning aan de zelfstandige.

Wie zijn de ondersteunende structuren?

De operatoren die Actiris subsidieert in het kader van de projectoproep Begeleidingsacties bij de creatie van een eigen tewerkstelling en de lokale economieloketten zijn de aangewezen begeleidende structuren.

Bij de lokale economieloketten gaat het om dezelfde loketten als in de eerste aanwijzing. Namelijk de lokale economieloketten van Brussel-stad, van Sint-Jans-Molenbeek, van Schaarbeek, van Sint-Gillis en van Anderlecht.

Bij de gesubsidieerde operatoren blijven de eerder aangewezen structuren ook op post. Namelijk Credal entreprendre (Ukkel), Initiatives locales pour l’Emploi à Schaerbeek (Schaarbeek),  JobYourSelf (Brussel) en Microstart (Brussel). Daarbij komen nu ook OrientaEuro (Etterbeek) en Keybox Solutions (Schaarbeek).

 

Auteur: Ilse Vogelaere

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy