"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De Freelance World Tour in 180 dagen

Ze reizen door 13 steden over de hele wereld, en hun reis zal in juli 2019 eindigen na zes maanden van inspirerende ontmoetingen. Sam en TK zijn studenten van de École de Management van Grenoble en vastbesloten om antwoorden te geven op de vragen die rijzen in verband met The Future Of Work. We ontmoeten hen tijdens hun bezoek aan Brussel.

Sam en TK

Dit is Sam, een student Management en al freelancer. Dit is TK, die voor hetzelfde diploma gaat en wiens talent het creëren van inhoud is. Voor beide geen stage tijdens het laatste jaar van hun masteropleiding, maar een ambitieus project. “We zijn op weg om de toekomst van werk in de wereld te ontdekken. Ons studierapport zal het resultaat zijn van tientallen vergaderingen en 100 gerichte interviews met de belangrijkste spelers in deze transformatie: freelancers, bedrijven en gemeenschappen”, legt Sam uit voordat hij zijn eerste bemerkingen geeft.

Een kwestie van definitie

Voor Sam is het allereerst belangrijk om het eens te zijn over de definitie van het woord “freelance”, een begrip dat nu te vaag is. “Ik denk ook dat we het verschil moeten maken tussen de ‘Gig economy’ en de ‘Talent economy’. “ De indruk ontstaat dat spelers in de ‘Gig economy’ “lijden” onder hun activiteiten door een gebrek aan vaardigheden of het vermogen om zichzelf te “verkopen”. Freelancers van de ‘Talent economy’ maken deze keuze bewust en vinden daarin een echte vervulling.”

Ik denk dat we het verschil moeten maken tussen de ‘Gig economy’ en de ‘Talent economy’.

Ieder zijn eigen vrijheid

Het duo uit Grenoble is stellig: er zijn vele redenen om freelancer te worden. “De ene is op zoek naar meer flexibiliteit, de andere naar meer inkomsten of men wil zich gewoonweg richten op zijn kerntaken, weg van de politieke spelletjes van het bedrijfsleven. Sam vat als voorbeeld zijn ontmoeting met een freelance community manager in Chicago samen: “Als werknemer werkte hij voor een bureau aan opgelegde projecten. Vandaag kiest hij projecten die hem energie en een gevoel van vrijheid geven.”

Extern talentmanagement

Na maanden reizen ontdekten Sam en TK het bestaan van een universeel gegeven: “Het managen van extern talent is geen kwestie van cultuur, maar de bereidheid van een persoon die vastbesloten is om dingen te veranderen en deze nieuwe vorm van werk te ontwikkelen. Micromanagement heeft in deze aanpak geen plaats.”

Voor Sam is een van de meest memorabele ontmoetingen zeker die met het Amerikaanse bedrijf Automattic (ontwikkelaar van WordPress). “Stel je eens voor: 800 medewerkers in 30 landen en ‘full remote’ management. Wat een uitdaging!”

De rol van de Community Builder

Wie ontdekkingsreis in het kader van freelancen zegt, zegt automatisch ook co-working plekken. Ook hier trekken Sam en TK al conclusies. “De nieuwe ‘reuzen’ van de co-working ruimte zijn wereldwijd te vinden, maar ze gaan vaak niet verder dan het verhuren van enkele vierkante meters. Vrij triest, want de toekomst van het werk zal worden gerealiseerd dankzij authentieke oplossingen, geleid door een belangrijke speler: de Community Builder. Zijn rol is het stimuleren van interactie tussen de deelnemende freelancers. Laten we duidelijk zijn, het is een kwestie van het delen van kennis en het creëren van een gemeenschap waarmee de freelancer zich moet kunnen identificeren.”

Een reis gefinancierd door partners

Zes maanden studie en reizen, dat moet worden gefinancierd. Onze twee studenten ontvingen een budget van 25.000 euro voor de uitvoering van hun reis en hun verslag. “We worden ondersteund door organisaties die zich inzetten om het werk van morgen te verkennen en door onze school. Dit budget bracht ons naar San Francisco, Chicago, New York City, Toronto, Parijs, Barcelona, Londen, Berlijn, Brussel, Amsterdam, Singapore, Hanoi en Ho Chi Minh City. Voor mij stopt het hier echter niet! De volgende stap is nagaan of de goede voorbeelden die we tijdens onze reis hebben verzameld ook werkelijk in het bedrijfsleven worden toegepast,” besluit Sam met een glimlach.

Zin om het project van Sam en TK te volgen? www.going-freelance.com

 

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant