"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verse inspiratie voor freelancers

Een selectie van interessante quotes uit de presentaties op de tweede Freelance Business day afgelopen maart.

De tweede Freelance Business day op 29 maart jl. bulkte van nuttige inzichten, boeiende gesprekken en motiverende ontmoetingen, zowel voor startende ‘wantrepreneurs’ als ervaren zelfstandigen. Meer dan honderd belangstellenden waren naar het Brusselse L42 afgezakt om te horen hoe ze een nog betere freelancer konden worden. Wij beperken ons hier tot een selectie van interessante quotes uit de presentaties en slides.

“Realiseer projecten die van belang zijn voor zorgzame mensen.” Beschouw dit als de persoonlijke interpretatie van het gekende Ikigai-principe. Dit zet je aan om enkel zaken te doen a) die je graag doet, b) waar je goed in bent, c) die nuttig zijn en d) die je een inkomen opleveren.

“Beschouw elke verandering als een nieuwe kans”. Als freelancer blijf je trouw aan je passie en je gespecialiseerde niche. “Herhaalde kleine stapjes vooruit over een lange periode kunnen tot grootse resultaten leiden!” Tegelijk zoek je best voortdurend verbinding met nieuwe mensen op nieuwe plaatsen. Dat levert je zeker zakelijke opportuniteiten op. Sommige jonge freelancers drijven het zelfs zo ver dat ze als digitale nomaden de wereld rondreizen om op de aangenaamste én goedkoopste plekken te kunnen werken.

“Je beste deals komen van je inkomende leads, niet van referrals of cold calling.” “Verkopen is een kwestie van aandacht schenken, vertrouwen creëren, structuur bieden en fricties vermijden”. “Verkopen is gemakkelijk: overtuig de andere partij ervan dat zij hier en nu een complex maar onderschat probleem hebben en dat jij de enige bent die het kan oplossen!” Allemaal beklijvende uitspraken van Michel Humblet. De speeches en filmpjes op Youtube van deze zaakvoerder van Chaomatic zijn een aanrader voor al wie gruwelt van ‘sales’.

”Hoe kun je met 0 euro je business promoten?” “Contacteer elke week vijf LinkedIn-relaties, vraag al je tevreden klanten om een referentie of een quote, toon elke week een gerealiseerd project op social media”. Deze tips komen dan weer uit een andere originele speech rond de uitdagende vraag ”Hoe kun je met 0 euro je business promoten?”

Vervolgeditie in 2020 De sfeer was zo positief en de feedback zo bemoedigend dat beide organisatoren Elina Jutelyté en Jenny Björklöf inmiddels al de datum voor de derde editie hebben vastgelegd: noteer vrijdag 27 maart 2020. Deze inhoudelijk sterke netwerkdag voor freelancers heeft alles in zich om een klassieker te worden!

Zie hier de foto-shoot Freelance BusinessDay van 2019.

Philip Verhaeghe
Philip Verhaeghe is een onafhankelijk governance adviseur en een freelance redacteur over ondernemerschap en bestuur voor vakbladen, bedrijven en organisaties. Onderzoekt zowel de nieuwste trends als de klassieke uitdagingen die het verschil kunnen maken in de bestuurskamer of het directiecomité. Is als freelance redacteur ook actief voor onder meer Bestuurder”, “Guberna” en “Etion”. Werkte als algemeen secretaris voor VKW, het Instituut voor Bestuurders, Corgo en RNCI. Bekijk alle berichten van #Philip Verhaeghe