POZ of VAPZ? Twee pensioenformules voor zelfstandigen gewikt en gewogen

Als zelfstandige hebt u geen pensioen om over naar huis te schrijven, zoveel is zeker. Al bestaan er enkele fiscaalvriendelijke formules om een aanvullende appel voor de dorst op te bouwen. Voor eenmanszaken was er al langer de VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) , en kwam er sinds 30 juni 2018 ook de POZ (pensioenovereenkomst voor zelfstandigen) bij. Maar wanneer is welke formule het meest geschikt?

 

  VAPZ POZ
Voor wie? Zelfstandigen in hoofd- en bijberoep(*) , meewerkende echtgenoten onder het zgn. maxistatuut en zelfstandige bedrijfsleiders.

(*) Mits ze voldoende hoge inkomsten hebben

Idem als bij de VAPZ, op de zelfstandige bedrijfsleiders na.
Fiscaal voordeel? Premies zijn 100% fiscaal aftrekbaar, waardoor sociale bijdragen en belastingen omlaag gaan. Zo kunt u maximaal ongeveer 2/3de van de premie recupereren. Belastingvermindering van 30% (binnen een aangepaste 80%-grens – je verzekeringsmakelaar kan deze grens voor jou berekenen)
Premietaks? Geen 4,4%
Eindbelasting? Een deel van het pensioenkapitaal (1% tot 5%) wordt gedurende 10 of 13 jaar als pensioen belast (zgn. fictieve omzettingsrente)
Gemeentebelasting
3,55% RIZIV-bijdrage
0% tot 2% solidariteitsbijdrage
Bij wettelijke of vervroegde pensionering, en bij overlijden: 10%
Andere gevallen: 33%
Gemeentebelasting
3,55% RIZIV-bijdrage
0% tot 2% solidariteitsbijdrage

Het verdict

Op zich is de VAPZ financieel interessanter. Daarom is het ook de aanbevolen formule voor als u start met (aanvullende) pensioenopbouw. Trekt u al uw maximale VAPZ-premie af en hebt u nog financiële ruimte? Dan kan ook de POZ nuttig zijn. Met deze kanttekening: er bestaan nog andere interessante pistes. Zo kunt u bijvoorbeeld een aanvullend pensioenkapitaal opbouwen via een klassieke individuele levensverzekering. Dat is fiscaal vaak ook interessanter dan een POZ.

Verstandig pensioensparen doet u op uw eigen ritme en volgens uw eigen financiële noden en capaciteiten. De financieel adviseur helpt u graag verder om te berekenen wat uw effectief fiscaal voordeel is.

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies.

Bekijk alle berichten van SBB