Belgische werkgevers optimistisch voor de start van 2019

8% van de Belgische werkgevers plant hun personeel tegen eind maart 2019 uit te breiden.

Volgens de ManpowerGroup Barometer die vandaag werd gepubliceerd, zou de wervingsactiviteit in de loop van het 1e kwartaal van 2019 hetzelfde tempo moeten aanhouden. 8% van de 752 Belgische werkgevers die eind oktober door ManpowerGroup werden bevraagd, plant immers hun personeel tegen eind maart 2019 uit te breiden, terwijl slechts 3% een inkrimping van het personeelsbestand voorziet. 86% van hen voorzien geen wijzigingen. Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet –  de optimistische waarde van +6. Dat is dezelfde waarde als in het vorige kwartaal. Dit is een stijging van 3 punten ten opzichte van het 1e kwartaal van 2018.

“Onze barometer geeft voor het 7e kwartaal op rij een positieve waarde aan en de wervingsintenties van de werkgevers werden geconcretiseerd door aanwervingen gedurende het hele jaar 2018, voornamelijk in de privésector”, zo luidt de uitleg van Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. “De wervingsmarkt wordt steeds dynamischer terwijl de uitzendmarkt een lichte daling kent. Omdat werkgevers moeilijkheden ondervinden bij het aanwerven door het tekort aan werkkrachten, zijn ze sneller bereid om arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur aan te bieden en op die manier de talenten te strikken die ze nodig hebben.” Volgens Philippe Lacroix kan men in de toekomst echter beter voorzichtig zijn: “Deze optimistische prognoses kunnen snel weer de kop worden ingedrukt door de geopolitieke onzekerheden, of het nu gaat om door de evolutie van de politieke situatie in België, de Brexit of het economische klimaat in het algemeen.”

Optimisme in de drie gewesten

De tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn positief in de drie gewesten van het land. De wervingsactiviteit zou in Vlaanderen (+6) intenser moeten zijn dan in Brussel (+3) en in Wallonië (+3). In deze twee laatste gewesten dalen de wervingsintenties immers 3 punten ten opzichte van het vorige kwartaal.

Positieve vooruitzichten in alle 10 bevraagde sectoren

De werkgevers van alle 10 bevraagde sectoren plannen nieuwe jobs te creëren in de eerste drie maanden van 2019. De meest optimistische vooruitzichten worden opgetekend in de sector van de Extractieve industrieën. Deze heeft de hoogste waarde sinds meer dan 7 jaar (+12). De analyse van de resultaten duidt op bemoedigende wervingsintenties in meerdere kernsectoren, zoals de Bouw (+9), Transport en logistiek (+7), Financiën, verzekeringen, vastgoed en diensten (+6) en de Horeca (+5).  De tewerkstellings-vooruitzichten zijn dan weer gematigder in de Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (+4), Maakindustrie (+2) of Handel (+2).

De Nettotewerkstellingsprognose wordt, van het ene tot het andere kwartaal, beter in 4 sectoren en slechter in vijf sectoren. Van het ene tot het andere jaar stijgen de wervingsintenties ook in acht sectoren.

Aanwervingen op het oog in de grote en middelgrote bedrijven

De werkgevers van de vier bedrijfssegmenten, opgedeeld op basis van de omvang van hun personeelsbestand, anticiperen op een positieve wervingsactiviteit van januari tot maart 2019. De werkgevers van de grote bedrijven (≥ 250 werknemers) en de middelgrote bedrijven (50-249 werknemers) geven de hoogste Nettotewerkstellingsprognose (respectievelijk +28 en +24) aan. De wervingsintenties zijn voorzichtiger in de segmenten van de kleine ondernemingen (10-49 werknemers en de microbedrijven (< 10 werknemers), met Nettotewerkstellingsprognoses van +3 en +4.

Redactie / Rédaction / Editors
NextConomy

Bekijk alle berichten van NextConomy