"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zonder aangepast beleid zijn er 584.000 openstaande vacatures in 2030 (Agoria)

De digitalisering zal leiden tot minder jobs maar er zullen ook massa’s banen bijkomen de komende jaren. Voor elke jobvacature die in de toekomst verloren gaat, komen er 3,7 nieuwe in de plaats, zo berekende Agoria. De technologiefederatie bracht samen met de arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB, Forem en Actiris voor het eerst de grote trends op de arbeidsmarkt tot 2030 in kaart.

Het werk van de toekomst is een zaak van iedereen: overheden, bedrijven en federaties, onderwijsinstellingen, werkenden en niet-werkenden, over alle regio’s en sectoren heen”, stelt Lambotte. Die verandering moeten we voor een deel ook zelf zijn. “Be the change!” klink het.

Agoria voerde ook een micro-economische analyse van 75 jobprofielen uit. Deze omvattende benadering stelt Agoria in staat om voor de arbeidsmarkt tot 2030 concrete aanbevelingen te doen en om samen met alle belanghebbenden tijdig de juiste maatregelen te nemen. Zo zijn er vier strategieën voor een duurzame arbeidsmarkt geformuleerd, ieder verder onderverdeeld in deel strategieën.

In de lijst met deze concrete actiepunten vinden we rond flexibiliteit enkel dit terug: het flexibeler maken van de arbeidsmarkt en aanpassen van de sociale zekerheid zodat mensen makkelijker kunnen overstappen naar een duurzame job.

Met “Be the change” lanceert Agoria een oproep voor iedereen om rond het ‘werk van de toekomst’ met ideeën en acties op de proppen te komen. Dit programma zal ondermeer debatten, workshops en opleidingen omvatten.

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy