“Mensen zijn de cruciale kracht van een organisatie”

In het ZP radioprogramma Hoofdzaken vertelt Marleen Deleu, hoofdredacteur van NextConomy aan Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen over haar missie ‘kennis delen’. Met dit als rode draad komen ook de Belgische flexibele arbeidsmarkt, het MSP-onderzoekrapport en de verhouding Inkoop & HR aan bod.

Na ruim 26 jaar voor Randstad gewerkt te hebben, kreeg Marleen Deleu vijf jaar geleden de kriebels om te bewijzen dat zij het ook alleen kon. Zij koos daarom voor een leven als Zelfstandig Professional. Vanwege haar rol voor NextConomy en met haar bedrijf The Flex Academy is deze expert in flexibele arbeid geen onbekende in de groeiende markt.

 

Onafhankelijk kennisplatform en community in België

 Vanwege het succes van het online kennisplatform ZIPConomy in Nederland, vroeg initiatiefnemer en hoofdredacteur Hugo-Jan Ruts aan Marleen Deleu om een zusje in België te lanceren. En zo geschiedde: nu een jaar later is de website uitgegroeid tot een kennisbank gericht op de freelance-economie. “In België wordt de term Zelfstandig Interim Professionals (ZIP) niet gebruikt, waardoor wij gekozen hebben voor een andere naam, namelijk NextConomy. Met als doel de werelden van opdrachtgevers en freelancers meer met elkaar te verbinden en het debat aan te zwengelen tussen alle betrokken partijen”, legt Deleu uit.

Ik wil met NextConomy bouwen aan een community. Veel mensen zijn zoekende, daarom wil ik hen bij elkaar brengen om het gesprek aan te gaan.

Marleen Deleu, initiatiefnemer NextConomy

 

België flink in opmars

De Wet DBA houdt de gemoederen van de Nederlandse flexibele arbeidsmarkt flink bezig. In België gaat het er totaal anders aan toe. Deleu: “België is meer conservatief in verband met inzetten van externen, onder andere omdat zij bang zijn voor problemen met de vakbond. Daarbij gelden specifieke regels en wetten  Dit is niet altijd helder, duidelijk en transparant, behalve in het geval van uitzendarbeid.”

“In februari is, in samenwerking met ZIPConomy, een debat georganiseerd om in kaart te brengen wat Nederland en België van elkaar kunnen leren. Ik vond het een openbaring om te zien welke fundamentele verschillen er zijn. Bijvoorbeeld de verplichte sociale bijdrage van Belgische Zelfstandig Professionals of de grootte van de markt in Nederland”, vervolgt Deleu.

In België zijn er nu 220.000 freelancers, een groep die jaarlijks groeit met 9%. Vooral de groep kenniswerkers groeit snel.

Marleen Deleu, initiatiefnemer NextConomy

 

Volledige inhuurproces uitbesteed

Vorige maand is Deleu flink in de weer geweest met de vierde editie van het onderzoeksrapport ‘MSP-dienstverleners in België en Nederland’. Het gratis te downloaden rapport zoomt in op tien MSP-aanbieders (Managed Service Providers) die actief zijn in beide landen en staat boordevol tips om een strategische partner te kiezen. “Een MSP-partner richt het volledige inhuurproces voor een organisatie in, vanaf de aanvraag tot aan het betalen van de factuur. Inclusief leverancier beheer. Organisaties krijgen steeds meer inzicht in de voordelen van externe inhuur, maar moeten hier nu mee aan de slag. Daar is kennis voor nodig en daarom is de stap naar uitbesteden snel gelegd”, aldus Deleu.

Extern talent is een strategisch middel tot succes van een organisatie. Alleen, externe inhuur is in veel gevallen duurder dan vaste krachten. Daarom moet de persoon in kwestie wel goed zijn.

Marleen Deleu, initiatiefnemer NextConomy

 

HR versus Inkoop

Deleu adviseert organisaties de eigenschap ‘lenigheid’ eigen te maken: “Maak bij ieder project de afweging: ‘wanneer kies ik voor flex en wanneer voor vast?’ Met als uitgangspunt om op het juiste moment – met de juiste contractvorm en tegen het juiste tarief – het juiste talent aan boord te hebben. Om dit tot stand te brengen is een wisselwerking tussen HR en Inkoop cruciaal.”

“Vooral de methodieken van deze afdeling zijn heel waardevol voor HR. Langzamerhand wordt HR wakker geschud en houden zij zich meer bezig met talent die niet op de loonlijst staat. De schaarse arbeidsmarkt maakt ook dat HR niet meer de standaard rekruteringstechnieken kan gebruiken. Kijk daarom naar nieuwe hengels om te kunnen vissen. Ik ben heel blij met deze verschuiving,” concludeert Deleu.

Beluister de volledige radio-uitzending met Marleen Deleu.

Redactie / Rédaction / Editors
NextConomy

Bekijk alle berichten van NextConomy