"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wat is de waarde van bloggen?

Bloggen kan enorm waardevol zijn. In dit artikel lees je waarom dit zo is en vooral hoe je zelf de waarde van bloggen kunt vergroten en toepassen.

Bloggen is hip en cool. Maar dat is natuurlijk geen reden om te beginnen bloggen. Neen, je moet beginnen omdat het voor freelancers anno 2017 noodzakelijk is.

Waarom moet je als freelancer bloggen?

Een blog is perfect om jouw ideeën, gedachten en aanbod naar buiten te brengen. Maar daarnaast zijn er nog genoeg andere redenen te bedenken waarom je als freelancer moet (beginnen) bloggen. Hieronder krijg je de 3 belangrijkste.

 1. Bloggen helpt je om jezelf als merk neer te zetten

Bloggen is de meest simpele vorm van personal branding. Freelancers die bloggen maken werk van hun personal branding. Zij schrijven over zaken die betrekking hebben op hun business. Ja, dat gaat gepaard met het weggeven van gratis kennis. Maar op deze manier laat jij zien dat jij expert ter zake zijn. Dat je schrijft over datgene waar je expert in wilt zijn betekent overigens niet dat je alles moet verklappen in één of meerdere artikel(en). Neen, je kunt geïnteresseerden perfect contact met je laten opnemen voor meer informatie, een demo, een 1-op-1 gesprek of iets anders wat voor jou werkt.

Kortom: freelancers die via artikelen hun kennis en ervaring delen, laten zien dat zij expert zijn en vergroten zo hun invloed.

Als je dit consequent blijft doen, dan word je (op termijn) vanzelf een sterk merk. Een merk wat resulteert in bekendheid, een expertstatus en bijgevolg veel leads.

 1. Bloggen zorgt voor meer bezoekers op je website

Freelancers die bloggen zorgen ervoor dat meer mensen hun website bezoeken. Een blog kun je namelijk (automatisch) delen op jouw sociale media kanalen. Een ideale en vrij simpele manier om jouw bereik te vergroten. Dit geldt overigens niet alleen voor jou, maar ook voor andere mensen die jouw artikel kunnen delen, waardoor je een soort van sneeuwbaleffect krijgt.

Daarnaast kan jouw blog ook worden opgepikt door anderen. Bijvoorbeeld door een journalist of een invloedrijke blogger. Hoe meer mensen jouw artikel lezen, hoe meer mensen weten wat je doet, hoe groter jouw expertstatus en hoe groter de kans is dat dit resulteert in business. Want jouw website is immers jouw online visitekaartje dat 24/7 te bezoeken is.

 1. Bloggen verbetert je vindbaarheid

Freelancers die bloggen zijn ook beter vindbaar in zoekmachines zoals Google, dan de collega’s die niet bloggen. Hier bestaan meerdere technische redenen voor. Zonder té technisch te worden, is het belangrijk om te onthouden dat je artikelen kunt schrijven rond specifieke woorden die relevant zijn voor jouw business.

Een andere redenen waarom Google dol op blogs is, is omdat je zo aantoont dat jouw website actueel, up-to-date en “levend” is.

Begin niet zonder strategie

Maar te vaak beginnen freelancers zonder strategie te bloggen. Even vaak zijn ze dan verbaasd dat bloggen niets oplevert. Dit komt doordat zij starten zonder strategie. In dat geval schiet je met losse flodders en heb je geluk nodig wil je iets treffen.

Wanneer je van plan bent om te bloggen, dan moet je nadenken over:

 • Wat je wilt vertellen.
 • Hoe vaak je gaat bloggen.
 • Welke onderwerpen je gaat aansnijden.
 • Waar je jouw blog gaat publiceren en verspreiden.
 • Wanneer je jouw artikelen publiceert.
 • Wie je wilt aanspreken met jouw blog.

Alle antwoorden moeten worden opgenomen in een contentmarketingstrategie. Dit helpt je om gestructureerd te werk te gaan en optimaal resultaat te halen.

Tips voor een goede blog

Je weet waarom bloggen belangrijk is en je hebt je strategie bepaalt. Dan is het tijd om effectief te beginnen met bloggen.

Daarom delen we nog een aantal tips voor het schrijven een goede blog.

 • Bepaal voor wie je de content schrijft.
 • Behandel 1 onderwerp per artikel.
 • Sluit het onderwerp aan bij je activiteit.
 • Zorg voor een duidelijke structuur.
 • Schrijf korte actieve alinea’s.
 • Link naar andere blogs.
 • Kies een aantrekkelijke titel.
 • Zet een call-to-action onderaan (wat wil je dat de lezer doet?).

Wat is jouw beste tip voor het schrijven van een blog? En waarom blog jij? Reageren kan hieronder.

Hallo, ik ben Lodi en ik doe elke dag datgene wat ik het liefste doe. Als Digital Nomad reis ik de wereld over terwijl ik leuk werk doe. Zo help ik freelancers aan een nieuwe website en leer ik hen hoe zij zichzelf naar nieuwe klanten kunnen bloggen. Lees meer over mij. Bekijk alle berichten van Lodi Planting