"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Forse groei omzet interim-management. Ook project-sourcing sterk gestegen.

De omzet van HR dienstverleners groeit hard mee met de aantrekkende economie. De groei voor interim-management en project-sourcing zit in de dubbele cijfers, zo rapporteert Federgon.

De groei van de Belgische economie met 1,7%  leidt tot veel nieuwe werkgelegenheid en een forse stijging van de omzet van HR-Dienstverleners. Dat meldt Federgon, de federatie van HR dienstverleners, in haar kwartaal rapport.

“De werkgelegenheid nam toe met 1,4% of 66.000 banen. 50.000 van de 66.000 nieuwe banen zijn door de privésector gecreëerd. Anders dan tijdens de voorgaande jaren gingen in 2017 trouwens geen banen verloren in de industrie en in de bouwnijverheid.  De vraag naar arbeid nam de voorbije jaren sterk toe en dit leidt tot spanningen op de arbeidsmarkt. “

Met name groei Interim Management en projectsourcing

Vooral HR dienstverleners actief in de markt voor hoger opgeleiden zien flink hogere omzetten door de aantrekkende economie en arbeidsmarkt.

Zo neemt de vraag naar interim managers verder toe. In het laatste kwartaal van 2017 waren er +13,9% meer opdrachten. Het aantal interim-managers in opdracht steeg met 12,9%.

Bron: Federgon kwartaal rapport

Ook de projectsourcing-activiteit tekende opnieuw voor een sterk kwartaal met +11,4% volumewinst in vergelijking met het 4e kwartaal van vorig jaar. Opvallend in dit segment is de forse groei in vraag naar finance professionals: 22,6% meer uren in 2017 ten opzichte van 2016.

Bron: Federgon kwartaal rapport

Economische groei vraagt om “managen van change”

Ook 3W Executive Interim Management  (onderdeel van de Adecco Group) ziet de groei in een aantal opdrachten gestaag stijgen. “We hebben ondertussen ons team ook verder uitgebouwd met vijf Senior Advisors die onze klanten verder ondersteunen om tot de juiste interim managers te komen. De Senior Advisors hebben allen een specifieke sector expertise en dat werkt”, aldus Boudewijn Dupont, Managing Director van 3W.

Volgens Dupont is de economische groei juist aanleiding om externe interim-managers in te zetten.  “Door de economische groeicijfers zien we dat in alle sectoren weer flink geïnvesteerd wordt. Investeringen die vaak gepaard gaan met nieuwe technologieën brengen ‘change’ op de werkvloer en om deze ‘change’ te managen werken bedrijven het liefst met externe interim managers. Deze ervaren profielen hebben immers geen emotionele band met het verleden, vervallen niet in ‘oude gewoontes’ en zorgen dat de opdracht succesvol wordt uitgevoerd. Ze zijn ook niet bedreigend omdat hun opdracht van tijdelijke aard is.

Bureau leidt zelf starters op om aan vraag te kunnen voldoen.

Ook Pro-Cured, niche werving- en selectiekantoor tijdelijke (en vaste) procurement, supply chain of logistics professionals, herkent de sterke groei. “In de huidige economische groeicontext behandelen wij tot 50% meer klantaanvragen”, zo zegt de business Director van Pro Cured. Het gaat zelfs in die mate dat bedrijven alsmaar meer inzetten op jonge(re) kandidaten.”  

Pro-Cured heeft daarom een bijzonder initiatief ontwikkeld door zelf starters klaar te maken voor de arbeidsmarkt. “Door de schaarste aan de kandidatenzijde hebben wij hiervoor ook een Junior Class Procurement ontwikkeld, waarbij we starters en pasafgestudeeerden selecteren, opleiden tot professionele aankopers en bij onze klanten plaatsen.” 

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy