SLUIT MENU

Duizend euro per maand voor werkzoekende die zaak start

De Vlaamse regering wil 45-plussers overtuigen om een eigen zaak te starten door ze een premie aan te bieden.

Werkzoekenden ouder dan 45 jaar die een eigen zaak willen starten, kunnen daar vanaf 15 maart een premie voor krijgen van 1.000 euro per maand. De steun blijft 2 jaar duren maar vermindert wel met 100 euro per kwartaal. In die 2 jaar kan de nieuwe zelfstandige zo in totaal 15.600 euro steun krijgen van de Vlaamse overheid.

Het aantal werkzoekenden dat nu kiest voor een zelfstandig beroep is nu beperkt tot 2 à 3% van de werkzoekenden. De angst om hun werkloosheidsuitkering te verliezen als het niet lukt, houdt velen tegen. Maar ook nood aan begeleiding om ondernemer te worden, is een forse drempel om te nemen.

Met deze maatregel wil de overheid deze beide bezwaren oplossen. De premie komt immers niet zonder voorwaarden. Enkel wie een ondernemerstraject volgt en een haalbaar businessplan voorlegt, komt in aanmerking. De VDAB of een erkende privé onderneming staan in voor de begeleiding. De premie start wanneer de werkzoekende zich inschrijft als zelfstandige in hoofdberoep.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu