"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Strengere regels voor flexibele arbeidscontracten?

Voorstel Europese Commissie voor meer bescherming werknemers met flexibele arbeidscontract geldt niet voor freelancers.

Europees commissaris voor Werk Marianne Thyssen heeft een wetsvoorstel klaar dat meer rechten en bescherming geeft aan werknemers. Ook mensen met zeer flexibele arbeidscontracten zoals Deliveroo-fietskoeriers zullen onder de nieuwe regels vallen. Flexibele arbeid moet kunnen, zegt Thyssen, maar moet wel transparant en voorspelbaar zijn voor de werknemer.  

Het voorstel van Thyssen gaat nu naar het Europees Parlement, en naar de lidstaten van de Europese Unie. Thyssen hoopt dat die het er nog voor het einde van de ambtstermijn van de Commissie (eind 2019) over eens geraken. 

De Europese commissie gaat niet zo ver om dit beleid door te trekken naar freelancers. Thyssen zei wel dat ze volgend jaar met een andere richtlijnvoorstel komt, waarin de positie van freelancers in de sociale zekerheid wel wordt verbeterd. Dat gaat om overheidsregelingen, waar de EU meer over heeft te zeggen dan over arbeidscontracten.

Dit meldt VRT op haar nieuwssite. Zie ook voorstel EU op deze website

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu