SLUIT MENU
la indemnisation en cas de perte d'activité

Een werkloosheidsuitkering voor failliete zelfstandigen? Fransen denken er aan.

Op lesechos.fr lezen we dat de Franse overheid werkt aan forfaitaire compensaties voor zelfstandigen die failliet gaan. Het zou gaan om compensatie-bedragen van € 700 tot € 800 per maand en dit gedurende 6 tot 12 maanden. Iets om ook in België over na te denken?

In Frankrijk ligt een mogelijke werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen op tafel bij de ministers. Het was een verkiezingsbelofte die nu moet worden waargemaakt in de vorm van een vergoeding voor zelfstandigen in geval van verlies van activiteit. Uitgangspunt is het principe van sociale bescherming gebaseerd op het individu en niet op zijn of haar statuut.

De cijfers

Dat het waarschijnlijk een erg duur systeem zal zijn, staat vast: Frankrijk telt 3 miljoen zelfstandigen. Volgens lesechos.fr zou het voorstel van ‘een forfaitaire vergoeding van maandelijks € 700 tot € 800 de voorkeur krijgen. Er is echter nog geen beslissing genomen.’

Verlies van activiteit versus verlies van werk

De rechthebbenden op deze vergoeding zijn enkel zelfstandigen die uitsluitend als zelfstandige werken en die om ‘onvrijwillige redenen’ hun activiteit verliezen. Er is dus een duidelijke parallel te trekken met het model rond banenverlies bij werknemers. De regeling zou nog gunstiger kunnen zijn voor zelfstandigen die werken via digitale platforms met een betalend lidmaatschap.

Een thema dat we bij NextConomy blijven volgen.
Lees het volledige (Franstalige) artikel op www.lesechos.fr

Jean-François Dinant
Jean-François est Créateur de contenu (freelance of course) et amoureux de Communication. Pour lui, les #RH, le #Nouveau Monde du Travail, l’#Entrepreneuriat et la #Transformation Digitale sont ses drogues durs. Jean-François is Content Creator (freelance of course) en in love met communicatie. Voor hem zijn #HR, de #NWOW, #Entrepreneurship en #DigitalTransformation zijn harddrugs. Bekijk alle berichten van #Jean-François Dinant