"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“De circulaire economie is de enige methode om onze competitiviteit te behouden”.

Vijf experten met hun visie over de kracht en mogelijkheden van de circulaire economie in Vlaanderen. Zowel voor startups als bestaande bedrijven.

Fietsen delen, hergebruik van materialen, nieuwe ontwerpmethodes, innovaties. De circulaire economie staat volop in de belangstelling. Niet alleen vanwege het welzijn van onze planeet, maar ook omdat het nieuwe businessopportuniteiten biedt. Zowel voor startups als bestaande bedrijven. In de circulaire economie draait het immers om “duurzaam waarde te creëren”.

De circulaire economie was dan ook een logisch en interessant thema in de roadshow “Upcycle your business transformation” die 3W Interim Management, Vito en het Business Angel Coaches Network  op 1 december jl.  in Antwerpen organiseerden.

Vijf visies

Verschillende experten gaven hun visie en gingen daarna met elkaar in debat over wat de circulaire economie voor bedrijven en organisaties kan betekenen. Een aantal kernpunten op een rij.

Technology transfer teams

“Ons technology transfer team begeleidt nieuwe technologieën stap voor stap om zo de kans voor een introductie in de markt te vergroten”

Bruno Reyntjens is sinds midden 2017 commercieel directeur bij VITO. Hij is gebeten door wetenschap, technologie  en duurzame innovaties. 

De circulaire economie biedt bedrijven nieuwe opportuniteiten  

“De circulaire economie biedt bedrijven verschillende opportuniteiten, bijvoorbeeld slimmer omgaan met grondstoffen bij het ontwerp en productie. Maar het gaat ook om nieuwe businessmodellen, waarbij diensten worden ontwikkeld rond een product dat je in eigendom houdt. Het fietsdelen en autodelen zijn daar mooie voorbeelden van.”

Jiska Verhulst, Transition Manager Circular Economy, OVAM (Flanders Public Waste, Materials & Soil Agency) is in juli 2016 benoemd bij de Vlaamse overheid als de Transition Manager Circular Economy en is hoofd van het support team van Vlaanderen Circulair.

Een website met strategieën en casuïstiek

“Bij Vito hebben we een de Circulator (zie http://www.circulator.eu/ )ontwikkeld, een website waar we voorbeelden van succesvolle initiatieven laten zien, inclusief de onderliggende strategieën. Hier vind je informatie en inspiratie om je eigen bedrijf meer circulair te maken”.

Karl Vrancken (VITO) is Onderzoeksmanager Duurzame Materialen bij VITO. Hij is verantwoordelijk voor het strategische management van VITO’s Materialenprogramma. 

Innovaties door-ontwikkelen in een niche

“Wij zoeken de hele kleine gaatjes in de markt door innovaties door te ontwikkelen. Op die manier doen we net dat tikkeltje meer. Ik denk ook dat iedereen die start een nichemarkt moet willen neerzetten. Daarmee hangt het wel of niet slagen van je zaak samen. Anders doen dan anderen en dat in een nichemarkt. De zoektocht naar de niche is wat starters moeten aangaan.”

Lotte Martens is een Leuvense textielontwerpster die uitgaat van schoonheid als drijvende kracht. Met haar producten wil ze een verhaal vertellen, een fantasievolle wereld creëren om haar publiek te doen glimlachen en hen te raken.

Innovatie en ondernemerschap

 

“De circulaire economie is de enige methode om de competitiviteit van onze economie te behouden. Het staat en valt bij innovatie en ondernemerschap. Ondernemingen die inspelen op de nieuwe behoeften zullen  de circulaire economie waar gaan  maken.”

Paul De Bruycker, CEO Indaver en recent verkozen tot Voorzitter van CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy Plants).

Volgende bijeenkomst: Health & Life Science

Onder de noemer “Upcycle your business transformation” organiseren 3W Interim Management, Vito en het Business Angel Coaches Network een serie events met steeds een nieuw thema. Eerder stonden de sectoren Energie (verslag) en Chemie (verslag) centraal. Op 2 februari volgt een aflevering over Health & Life Science en op 20 april Smart Human Capital. Zie deze website voor meer informatie.

3W Executive Interim Management: Strong leadership with the right people in place. 3W has the largest network of management experts and consultants in the Benelux. Bekijk alle berichten van 3W Executive Interim Management